Buurtgezinnen Rijswijk steun aan gezinnen die dat nodig hebben

Gepubliceerd op 22 februari 2024 om 22:24

Eind januari wonnen de steungezinnen van Buurtgezinnen in Rijswijk tijdens een feestelijke uitreiking de Rijswijkse Vrijwilligersprijs 2023 bij de categorie vrijwilligersgroepen. Sanne van Dooremaal, coördinator Buurtgezinnen in Rijswijk, vindt het een geweldige beloning voor deze vrijwillige organisatie. Stichting Buurtgezinnen staat voor, zoals zij zelf aangeeft, een laagdrempelige en informele manier om elkaar te helpen. “Zonder steungezinnen zouden wij niet kunnen bestaan.” Met haar gingen we op bezoek bij Sylvia Nobel, die hulp biedt aan een ander gezin.

 

Sanne is sinds februari 2022 als coördinator verbonden aan stichting Buurtgezinnen. “Buurtgezinnen is een landelijke stichting die gestart is in 2015. De laatste jaren zijn we enorm gegroeid en inmiddels actief in bijna 120 gemeentes”, vertelt ze. “Het balletje rolt steeds verder door. Prachtig natuurlijk, want we willen er zijn voor gezinnen die dat nodig hebben.

 

Goed bezig

De gemeente Rijswijk toonde belangstelling voor dit initiatief en vond in Sanne een enthousiaste kandidaat om de stichting in Rijswijk op de kaart te gaan zetten. Een “mooie uitdaging” noemde ze het dan ook. “Ik denk dat we goed bezig zijn, want er zijn al veel mooie koppelingen ontstaan tussen gezinnen. Ook de vrijwilligersprijs van de gemeente helpt ons op weg om nog meer naamsbekendheid te krijgen. Naast inwoners weten andere organisaties ons ook te vinden, zoals scholen, het Centrum voor Jeugd en Gezin en Welzijn Rijswijk. Je kunt naar ons doorverwezen worden, maar gezinnen die hulp willen kunnen zich ook gewoon zelf bij ons aanmelden. In brede zin is ons motto: ‘Opvoeden doen we samen’”. 

 

Steeds meer alleen

Sanne vertelt dat dit motto is ontstaan vanuit hoe men vroeger naar elkaar omkeek en naar elkaars kinderen. “Vrouwen hielpen andere vrouwen met de opvoeding van de kinderen. In die tijd waren ze immers vaak thuis bij het gezin. Tegenwoordig doen we het in deze maatschappij toch steeds meer alleen. Dan krijg je toch al snel dat je niet weet wat er achter de voordeur speelt bij andere gezinnen. Stichting Buurtgezinnen wil graag die hulpvraag normaliseren.” Volgens Sanne, zelf moeder van twee jonge kinderen, moeten we niet voorbijgaan aan het feit dat zo’n opvoeding tegenwoordig best pittig kan zijn. “Je loopt tegen heel wat uitdagingen aan. Als je eigen situatie dan niet stabiel is en er zijn wat moeilijkheden, dan kan dat best wel lastig zijn. Ervaring leert ons dat er bij veel van onze vraaggezinnen, die structurele hulp nodig hebben, een sociale kring ontbreekt. Dus weinig of geen familie die in de buurt woont en ook geen buren, vrienden of kennissen waar je af en toe op terug kunt vallen. Kortom: het heeft bijna altijd te maken met een overbelasting binnen zo’n gezin.”

Nuttig

Sylvia Nobel, moeder van Joep van anderhalf en Stijn van vierenhalf, verleent samen met haar partner steun aan een buurtgezin. Via een regiokrant las ze de oproep voor steungezinnen en reageerde. “Toen ik met mijn werk een stap terugdeed, hield ik wat meer tijd over. Dit vond ik wel een goede gelegenheid om daar wat nuttigs mee te doen. Als je iets voor een ander kunt betekenen, is steungezin zijn een vrij eenvoudige manier om sommige zaken in een ander gezin beter te laten functioneren. Als gezin hebben wij het goed en prijzen we onszelf gelukkig dit te kunnen en te mogen doen. We merken dat het vanzelfsprekend gaat en het ons weinig tot geen moeite kost.”

Uitstapjes

Sanne koppelde Sylvia en haar familie aan een ander gezin en het bleek een perfecte match. “Onze zoon Stijn is zelf een vrij rustig kind. Wij zochten dus een kind dat goed bij hem zou passen en dat is gelukt. Na de eerste kennismaking met het andere gezin zagen we al snel een klik tussen onze Stijn en hun zoon Ayaan, die komt uit een gezin dat het op dit moment wat moeilijk heeft.”

 

Een middag per week komt Ayaan bij het gezin van Sylvia op bezoek en is dan onderdeel van haar familie. “De kinderen spelen leuk met elkaar en vaak ben ik zelf helemaal niet meer nodig en gaan ze hier in de huiskamer hun geheel eigen weg. Soms maken we uitstapjes. Eind vorig jaar zijn we met z’n allen naar het kerstcircus geweest. Dat zijn fijne en gelukkige momenten om mee te maken. Het verrijkt je leven en ik kan het daarom andere gezinnen aanraden zo’n zelfde stap te maken.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.