Kerststallen van barbies en smurfen

Gepubliceerd op 27 december 2023 om 00:58

Kerst is een tijd van gezelligheid, samenzijn en tradities. Eén van die tradities is het opzetten van een kerststal, waarin de geboorte van Jezus wordt uitgebeeld. In het dorpje Baarn, gelegen in de provincie Utrecht, hebben ze deze traditie wel heel bijzonder gemaakt. Hier zijn namelijk maar liefst 328 kerststallen te bewonderen tijdens de speciale kerststallen-route. En tussen al die traditionele kerststallen zitten ook een aantal hele grappige exemplaren. Zo is er bijvoorbeeld een stal vol barbie-poppen en eentje met smurfen. In deze blogpost vertel ik je meer over deze unieke kerststallen-route in Baarn.

Het idee voor de kerststallen-route in Baarn is bedacht door Jacqueline van den Eshof-Ansinger, een enthousiaste inwoner. Zij als een enthousiaste inwoner van het dorp bedacht dus om alle kerststallen die in Baarn te vinden waren, te verzamelen en tentoon te stellen. Dit bleken er maar liefst 328 te zijn! Van kleine zelfgemaakte stalletjes tot grote professioneel gemaakte kerststallen, allemaal met een eigen verhaal. En zo ontstond de kerststallen-route, die nu elk jaar in de maand december te bewandelen is, aldus; Omroep Juraini.


Tijdens deze route kom je langs allerlei verschillende soorten kerststallen. Zo zijn er traditionele stalletjes met Jozef, Maria en het kindje Jezus, maar ook moderne stalletjes met bijvoorbeeld Jozef en Maria als hipsterkoppel. Daarnaast zijn er ook kerststallen te vinden met een knipoog, zoals de stal vol barbie-poppen en de stal met smurfen. Deze stalletjes zorgen zeker voor een lach op je gezicht tijdens het bewonderen van de route.

Een ander opvallend stalletje is de ‘Kerststal van de Toekomst’. Deze is gemaakt door een groep kinderen en bevat naast de traditionele figuren ook robotjes en een raket. Hiermee willen de makers laten zien dat de kerstgedachte ook in de toekomst nog relevant is. En dat is precies waar de kerststallen-route in Baarn om draait: het samenbrengen van mensen en het delen van de kerstgedachte.

Naast de grappige en bijzondere kerststallen, zijn er ook een aantal stalletjes met een diepere betekenis. Zo is er een stal gemaakt door een groep vluchtelingen, waarin zij hun eigen verhaal vertellen. En is er een stal gemaakt door een groep ouderen, waarin zij hun levenservaringen verwerkt hebben. Deze stalletjes laten zien dat Kerst voor iedereen een andere betekenis kan hebben en dat het belangrijk is om samen te komen en te delen.

De kerststallen-route in Baarn is niet alleen leuk om te bewandelen, maar heeft ook een goed doel. De opbrengst van de route gaat namelijk naar verschillende goede doelen, waaronder het Leger des Heils en de Voedselbank. Zo draagt de route niet alleen bij aan de kerstsfeer in het dorp, maar ook aan het helpen van anderen.

Kortom, de kerststallen-route in Baarn is een unieke en bijzondere ervaring. Of je nu houdt van traditionele kerststallen of juist van grappige en moderne versies, er is voor ieder wat wils. En het beste van alles is nog wel dat je tijdens het bewandelen van de route bijdraagt aan het helpen van anderen. Dus als je nog geen plannen hebt rond de kerstdagen, breng dan zeker een bezoekje aan het dorp Baarn en laat je verrassen door de vele kerststallen en de warme sfeer die hier heerst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.