GBW, CDA en VVD Westland willen in elk dorp ‘een straatje erbij’

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 14:50

Er blijft een grote behoefte aan nieuwe woningen in Westland, constateren ook VVD, CDA en Gemeentebelang Westland. Binnen de dorpen is er volgens hen echter weinig ruimte voor nieuwe huizen. Daarom stellen de drie fracties voor om ‘buiten de bestaande wegen om te denken’: ze willen dat er aan de rand van elk dorp een straatje bij wordt gebouwd.

 

Hun voorstel brengen de drie partijen komende woensdagmiddag 8 november in tijdens de raadsvergadering over de gemeentelijke begroting voor 2024 tot 2027. Wat de fracties vooral stoort is dat het college “geen ambities heeft vastgelegd voor de bouw van starterswoningen na 2025”, volgens de Westlandse VVD.

 

Flexlocaties afgeserveerd

Om de bouw van gemiddeld ongeveer 800 woningen per jaar - waarvan 500 voor starters - daadwerkelijk te realiseren, moet er buiten de bestaande wegen om worden gedacht, vindt VVD. Daar sluiten GBW en CDA zich bij aan. CDA Westland: “Hoe gaan we onze jongeren bedienen, terwijl de coalitie alle flexlocaties tot nu toe afserveert? Om het college op weg te helpen hebben we een motie voorbereid om in elke kern een straatje erbij te ontwikkelen.”

 

Nieuwe studie

Hun idee voor ‘een straatje erbij’ komt niet uit de lucht vallen. Medio oktober 2023 concludeerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat steeds ‘een straatje erbij’ aan bestaande wijken aan de randen van gemeentes een groot deel van de woningnood kan oplossen. Deze conclusie baseerden ze op een nieuwe studie, waarin ze hun theorie in de praktijk hadden getoetst.

 

Binnen de dorpen is er weinig ruimte om nieuwe woningen te plaatsen, vinden de drie partijen. Momenteel is erbij bouwen in het buitengebied soms niet mogelijk door de zogenoemde Ladder voor duurzame verstedelijking (bij stedelijke ontwikkelingen buiten bestaand stedelijk gebied, moet worden gemotiveerd waarom deze niet binnenstedelijk gerealiseerd kunnen worden, red.), maar dat verandert binnenkort waarschijnlijk; het demissionair kabinet is van plan de Ladder zodanig aan te passen dat deze niet meer geldt voor kleinschalige projecten van maximaal 50 woningen in het buitengebied.

 

In kaart brengen

Voor de leefbaarheid vinden de drie fracties het tot slot ‘een goede ontwikkeling’ om overal iets aan te bouwen. Daarom willen ze dat het college in kaart brengt waar in Westland er een straatje bij kan worden gebouwd en daar in de eerste drie maanden van 2024 duidelijkheid over te geven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.