‘De eerlijkheid en spontaniteit van onze doelgroep is geweldig’

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 11:32

Barry Jansen (48) is vrijwillig begeleider bij Stichting Dolfijn Vakanties, die al 25 jaar reizen organiseert voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De in Wateringen woonachtige Heulenaar doet zijn uiterste best om er voor reizigers telkens weer een supervakantie van te maken. “Mensen plezier laten beleven, daar doe ik het voor.”

 

Sinds 2019 is Barry Jansen als vrijwilliger aan Dolfijn Vakanties verbonden. Inmiddels heeft hij meerdere grote reizen als begeleider van deze non-profit organisatie op zijn conto staan. De eerste vakantie herinnert hij zich nog goed. “Dat was een 7-daagse zeilreis”, vertelt Barry enthousiast. “Op de historische klipper De Korevaer. Echt een belevenis!”

 

Binnen regulier toerisme

Jaarlijks staan er 1700 reizigers te trappelen om met ‘Dolfijn’ mee te gaan. “Mensen die anders niet op vakantie zouden gaan”, geeft Barry aan. Onder het motto ‘zo normaal mogelijk’ reizen de deelnemers met getrainde vrijwilligers (op dit moment ruim 500!) de hele wereld over. “Dat gebeurt zoveel mogelijk binnen het reguliere toerisme”, weet hij. “Er worden reizen aangeboden zowel binnen Europa als ook ver daarbuiten. Bijvoorbeeld naar Thailand, Egypte en Curaçao om maar enkele van de reisbestemmingen te noemen. Kijken naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen. Dat is waar Dolfijn voor staat.”

Groepslessen

De focus leggen op wat wél kan, doet Barry ook in zijn dagelijkse werk als bewegingsagoog bij een revalidatiecentrum. Via deze betrekking kwam de Heulenaar destijds in aanraking met de stichting. “Ik geef ook groepslessen en één van de deelnemers begeleidde Dolfijn-reizen. Zij was heel enthousiast hierover en opperde: Misschien is dit ook wel iets voor jou?!”

 

“Reizen heb ik altijd heel leuk gevonden”, vervolgt de Heulenaar, die ook het gezicht achter West Fit leefstijl coaching is. “En het doen van vrijwilligerswerk is mij sowieso niet vreemd. Van jongs af aan begeleid ik sportkampen. Verder heb ik de nodige ervaring opgedaan in het begeleiden van groepen bij Cirkel Vakanties (georganiseerde vakanties voor eenoudergezinnen, red.) en Vinea (georganiseerde reizen voor jongeren, red.). Maar dat is wel lang geleden hoor.”

Introductiedag

Geïnspireerd geraakt door alle verhalen, meldde Barry zich als aan als vrijwilliger. Er volgde een introductiedag waar belangrijke informatie over Dolfijn Vakanties werd gedeeld. Ook een uitvoerig gesprek en rollenspel waren onderdeel van de procedure, vertelt hij. “Bedoeld om je te kunnen observeren terwijl een situatie uit de praktijk wordt nagebootst. Zo kunnen beide partijen zich een goed beeld vormen.”

 

Afgelopen zomer maakte Barry als begeleider een 12-daagse reis naar Oostenrijk. Een kleine dorpje nabij Westendorf vormde de uitvalbasis om al het moois, cultureels, gezelligs en actiefs wat het Alpenland te bieden heeft, te ontdekken. Barry ‘mocht’ met 33 deelnemers, zes man begeleiding en een ervaren buschauffeur een fantastische week met een gevarieerd programma beleven. “Zo voelt dat ook echt voor mij. We zijn naar de hoogste berg van Oostenrijk geweest: Großglockner. Verder hebben we een bezoek gebracht aan Kitzbühel en een kasteel in Innsbruck. Er was ook een dag om vrij te besteden. Toen zijn we met een groepje wandelingen gaan maken. En entertainment was er in de vorm van een Tiroleravond.”

 

Duidelijkheid

Het ene moment loop je de polonaise en het andere moment begeleid je reizigers bij het reguleren van hun emoties, aldus Barry. “Als mensen worden uitgenodigd iets nieuws te ondernemen, kan dat een zekere spanning opleveren. Duidelijkheid is belangrijk; vertellen wat je gaat doen en dan ook vervolgens doen wat je zegt.”

 

De eerlijkheid en spontaniteit van de doelgroep vindt Barry geweldig. “Soms kunnen mensen zo grappig uit de hoek komen. Zo herinner ik me de keer waarop iemand zei: ‘Ik ben vegetariër, maar niet bij McDonalds. Want dat is geen echt vlees’. Het niveau is best verrassend soms.”

 

Gevarieerd

De groepen zijn volgens Barry ook gevarieerd qua leeftijd. “Je kunt met Dolfijn op vakantie als je minimaal 16 jaar bent. Tijdens mijn laatste reis was er iemand van 79 jaar bij. Als je mee op reis wilt, moet je behoorlijk zelfstandig zijn. Wassen/douchen en aankleden doen begeleiders niet.”

 

De reisbegeleiders komen voor een groot deel niet uit de zorg. “In Oostenrijk maakten onder andere een brandweerman en een oud-hoofdbeveiliger van Schiphol deel uit van het begeleidingsteam.”

 

45.000 boekingen

Als kleine pionier gestart, is ‘Dolfijn’ inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam in het segment van aanpaste vakanties. “De teller voor het aantal boekingen staat op maar liefst 45.000!”


In november viert de stichting haar zilveren jubileum met een reizigersfeest in Stadion de Galgenwaard in Utrecht. “Er zijn live optredens van artiesten, waaronder Michel Wolsink”, licht Barry alvast een klein tipje van de sluier op. “Reizigers van de muziekcruises zullen hem ongetwijfeld kennen. Het belooft een mooie middag te worden en dat pik je als vrijwilliger toch weer leuk even mee.”

 

Aanmelden

Wil jij mensen met een beperking een onvergetelijke vakantie bezorgen? En ben jij actief en sociaal en heb je wel eens wat tijd over?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.