Prinses Beatrix opent 50e Nationale Molendag

Gepubliceerd op 13 mei 2023 om 13:17

DELFT - Afgelopen vrijdag werd in molen De Roos in Delft het startsein gegeven voor de VriendenLoterij Nationale Molendagen 2023. Dit jaar werd naast de opening ook het 100-jarig bestaan van De Hollandsche Molen gevierd. Deze belangenvereniging zet zich in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in Nederland. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opende vrijdag dit feestelijke weekend.

 

De Nationale Molendagen is het belangrijkste molenevenement in Nederland. Deze dagen vinden dit jaar plaats op zaterdag 13 en zondag 14 mei. Honderden wind- en watermolens door heel Nederland openen dit weekend hun deuren voor bezoekers. Elke molen heeft zijn eigen unieke verhaal en tijdens deze dagen delen de liefhebbers graag hun passie met de bezoekers. Dit evenement wordt al sinds 1973 georganiseerd door De Hollandsche Molen. Zij zet zich, als belangenvereniging, sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens in Nederland. Om deze doelen te bereiken is De Hollandsche Molen actief voor iedereen die in molens geïnteresseerd is, ermee werkt of zich anderszins voor molens inzet. Deze vereniging bestaat dit jaar 100 jaar en daarom is er genoeg reden voor een feestje. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het jubileumboek ‘Van werktuig tot wereldmerk. 100 jaar molenbehoud’, uitgegeven door WBOOKS. Hierin kijken experts vanuit verschillende invalshoeken terug op 100 jaar molenbehoud. Afgelopen vrijdag werd het evenement geopend bij de laatst overgebleven molen op de stadswallen van Delft.

 

Ontvangst
Prinses Beatrix werd vrijdag door burgemeester Marja van Bijsterveldt en Willy de Zoete ontvangen bij molen De Roos. Deze Delftse molen staat op de plaats waar vroeger de stadswal lag en staat er al sinds 1679. Na de ontvangst werd de Prinses ook ontvangen bij de ingang van de tent door Nicole Bakker, directeur-bestuurder De Hollandsche Molen, en Jil Ligterink, voorzitter Stichting de Delftse Molen. Hier werd iedereen welkom geheten door Nicole Bakker, waarna de presentatie volgde van 100 jaar De Hollandsche Molen. Aansluitend kreeg Prinses Beatrix het jubileumboek aangeboden en begon de bezichtiging van de fototentoonstelling in de voormalige molenaarswoning. Hier lichtte fotograaf Ezra Böhm beelden uit het aangeboden jubileumboek toe aan Prinses Beatrix.

 

Opening
Eenmaal uit de winkel werd de Prinses opgewacht door de molenaars van molen De Roos, die voorgesteld werden door Jan Spruit. Hierna opende Prinses Beatrix samen met de molenaars officieel de Nationale Molendag, waarbij de vang werd gelicht en de nieuwe wieken van de molen gingen draaien. In 2022 werden scheuren ontdekt in de roeden van de molen. In april zijn deze vervangen en daarom kon de molen nu weer veilig draaien. Na de opening namen Nicole Bakker en Jil Ligterink afscheid van de Prinses en liepen burgemeester Marja van Bijsterveldt en Willy de Zoete met de Prinses mee naar de auto, om daar vervolgens afscheid te nemen.

 

Mogelijkheden
Dit weekend zijn er meerdere molens geopend voor publiek. Bij molen De Roos in Delft bent u dit weekend op zaterdag welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. In Schipluiden bent u dit weekend welkom bij de Groeneveldse Molen. Deze molen is zaterdag geopend van 09.00 tot 17.30 uur en op zondag van 12.00 tot 17.30 uur. Ook in Nootdorp bij korenmolen Windlust bent u van harte welkom op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.