‘Het is niet niks, je krijgt niet elke dag de koning op bezoek

Gepubliceerd op 11 juli 2024 om 16:22

WOERDEN • Koning Willem-Alexander bracht woensdag een bezoek aan Woerden. 

 

Hij kwam aan het eind van de middag aan bij het Antonius Ziekenhuis en sprak daar met inwoners en een arts over de veranderingen in de zorg. Voor veel operaties of spoedeisende hulp kunnen inwoners niet meer terecht bij het lokale ziekenhuis.

 

De koning nam ook een kijkje op het oude bedrijventerrein Middelland dat stapsgewijs wordt omgebouwd tot een nieuwe woonwijk.

 

Boerderijwinkel

Daarna ging de koning langs bij BoerBert, een melkveebedrijf in Kamerik met 280 biologische melkkoeien. BoerBert kent verschillende bestaansbronnen. Naast een melkveehouderij is het ook een zorgboerderij en een dagbesteding en is er een boerderijwinkel en een peuterspeelzaal.

 

Nadat de auto het erf opreed en de koning uitstapte, gaf hij eerst de zoontjes van Jaco en Liesbeth de Groot een handje. “Dat nam meteen de spanning een beetje weg”, lacht Liesbeth. “Het is niet niks, je krijgt niet elke dag de koning op bezoek.”

 

Aan een tafel in de stal van het bedrijf sprak de koning met boeren uit de omgeving over actuele kwesties die spelen op het platteland, zoals biodiversiteit en bodemdaling. Het viel Liesbeth de Groot op dat de koning goed op de hoogte was. “Hij is goed geïnformeerd en weet waar wij als boeren tegenaan lopen.”

 

Het bezoek van koning Willem-Alexander werd afgesloten in het Schilderskwartier. Daar ontmoette de koning bij voetbalkooi ‘De Kooi’ een aantal Woerdense jongeren. “Hij wilde weten hoe wij het vinden in onze wijk”, vertelt Nasir Lalout.

 

Nasir was net voor het bezoek ‘best zenuwachtig’, zo bekent hij. “Het is toch de koning, da’s wel heel bijzonder. Toen hij aan kwam lopen, dacht ik wel even ‘nou kan ik niet meer terug’. Maar toen we elkaar eenmaal spraken, was het ook weer heel gewoon. Hij was vriendelijk, open en geïnteresseerd. Nu ben ik vooral trots dat ik de koning heb mogen ontmoeten.”

 

Cruyff Court

Lalout vraag de gemeente al jaren om een Cruyff Court te realiseren in de wijk. “Daar hebben het uiteraard ook over gehad. Ik hoop dat dit bezoek gaat helpen om het voor elkaar te krijgen, want na drie jaar ligt het court er nog steeds niet.”

 

Na het gesprek met de jongeren wandelde de koning naar De Plint. In dit buurtcentrum is onder meer een dagbesteding en worden activiteiten voor en door de wijk georganiseerd. De koning sprak met enkele vrijwilligers van het KookCafé en cliënten van de dagbesteding die een buurtmaaltijd bereiden.

 

Tijdens een gesprek met leden van het wijkplatform ging het over de uitdagingen in de wijk zoals leefbaarheid en sociale cohesie. Ook nam de koning een kijkje bij de lokale haakclub en woonde hij een les stoelyoga bij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.