Angela Groothuizen won een wedstrijd zonder te weten dat ze meedeed

Gepubliceerd op 12 juni 2024 om 23:45

In de serie Iconen voegen we steeds een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat zangeres en presentator Angela Groothuizen. De ouderen onder ons kennen haar nog van de Dolly Dots. De wat jongere lezers kennen haar van televisieprogramma's als Wie is de Mol, The Voice of Holland en Holland's Got Talent.

 

Biografie

naam: Angela Groothuizen

geboren: Alkmaar, 1959

beroep: zangeres, jurylid, presentatrice, actrice

erelijst: Annie MG Schmidtprijs (2013), 2x Gouden Albums Dolly Dots (1983, 2007),

Platina album Sinterklaas Album (2015), Nr 1-hit Love me just a little bit more (1983)

 

Het zal je maar gebeuren: je krijgt een telefoontje en hoort dat je een prijs hebt gewonnen, terwijl je niet eens wist je daarvoor meedong. Het overkwam Angela Groothuizen. Zij kreeg in 2013 totaal onverwachts de prestigieuze Annie MG Schmidtprijs voor het beste theaterlied.

 

"Nico Brandsen, mijn vaste begeleider, en ik hadden een hotel in Groningen", vertelt Groothuizen. "Nico zei: 'Ik ga even slapen. Je mag me alleen wakker maken als er brand is.' Toen werd ik gebeld: 'Gefeliciteerd, je hebt de Annie MG Schmidtprijs.' Ik weet nog dat ik zei: 'voor wat?' Ik had namelijk niks ingestuurd. Toen heb ik Nico natuurlijk wel wakker gemaakt."

 

Kun je schaatsen?

"Ik kan wel schaatsen. Ik heb het vroeger veel gedaan", zegt Groothuizen. "Als het enigszins kan, ga ik schaatsen. Ik word dan gek van geluk. Toen in Vinkeveen was alles dichtgevroren. Je kon helemaal rond. Je zag iedereen spelen en blij zijn. Ik heb daar 's nachts nog tot een uur of drie lopen krassen. In m'n eentje, over dat zwarte ijs. Met dat geluid, dat gekraak. Met die volle maan, Het was een enorme ervaring."

 

Groothuizen vertelt verder: "Jan Beuving zei: Ik wil voor mijn afstuderen een nummer voor je schrijven. Hij kwam langs. We waren goed met elkaar. We hadden samen al een hitje gehad met Niets blijft. En toen vertelde ik hem dit verhaal en hoe ik het beleefd had. Hij maakte aantekeningen en kwam later met dit lied. Ik heb er uiteindelijk wel een paar coupletten vanaf gehaald, want het werd erg kleinkunst. En ik heb er met Nico andere muziek onder gemaakt, wat meer bij mij paste."

 

NH Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.