Carnaval van start: ‘Nooit te oud om te genieten’

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 22:33

ALPHEN – Alaaf! Het carnaval is officieel van start! Bij de Cascarvieten in Alphen werd afgetrapt met de traditionele 55-plus middag in ‘feestburcht’ Avifauna. Oudere carnavalsvierders, zoals Bep van 84, liepen hier de polonaise, met prins Cascar LVI op kop. Ook volkszanger Marco de Hollander maakte zijn opwachting.

 

Door Morvenna Goudkade

De stemming zit er goed in, zaterdagmiddag in het parkrestaurant van Avifauna. Het ene optreden na het andere, van dansmariekes tot feestzangers. Enrico Daamen, president van de Cascarvieten, heeft het druk met alle aankondigingen. 

 

‘Wij zijn allemaal vrouwen van oud-prinsen, dat schept een band’

 

De zaal zit bomvol met carnavalsvierders, waaronder complete families, groepjes vrienden en vriendinnen en oud-prinsen. Aan een van de tafels een groep dames in carnavalstenue. “Wij zijn een vriendinnenclub”, vertelt Anneke van den Hoek. “We zijn allemaal vrouwen van oud-prinsen, dat schept een band.” Van den Hoek is zelf vroeger page geweest, onthult ze. “Maar dat was wel een tijd geleden, bij prins Cascar de 9de. We zitten nu al bij Cascar de 56ste.”

 

Een andere vriendinnengroep heeft het ook heel gezellig met elkaar. Wie zijn ze en waarom zijn ze hier?

 

‘We komen voor Marco, maar we houden ook van carnaval’

 

De groep blijkt vooral aanwezig voor Marco de Hollander. “Wij zijn muziekvriendinnen, fans van Marco. Maar we houden ook van carnaval, hoor.” Jacqueline, Sylvia, Marian, Diny, Marjan, Diewie en Ellie hebben één man bij zich: Gerard. Hij zit onverstoorbaar in het uitbundig uitgedoste gezelschap. 

 

Een stukje verderop in de vrolijke menigte staat Hans Verkerk, hij is als oud-prins bij de seniorenmiddag. “Leuk altijd, deze aftrap van het carnaval”, vindt Verkerk. Hij was destijds prins Cascar XLVIII, oftewel de 48ste. 

 

Intussen loopt Bep van den Hoek (84), gehuld in rode glittertrui en met blosjes op de wangen mee in de polonaise. De Alphense wordt binnenkort 85, maar achter de geraniums zitten is er niet bij. “Ik hou van gezelligheid en genieten met de meiden”, zegt de krasse dame. Ze wijst naar haar tafel, met een aantal jongere vrouwen. “Zij nemen mij overal mee naar toe.” Haar man is overleden, maar ze wil bewust onder de mensen blijven. Je bent nooit te oud om te genieten, vindt Bep, die vertelt dat ze overgrootmoeder is geworden. “Dat vind ik heel bijzonder om mee te maken.”

 

Terwijl de ene carnavalshit na de andere voorbijkomt, wordt door de prins alvast vooruitgeblikt, want er staat nog veel meer op het programma. Na bezoekjes aan zorginstellingen, wacht vanaf 9 februari het grote carnavalsweekend. Dat wordt deze keer gehouden in een verwarmde feesttent aan de Zegerplas. Hoogtepunten zijn het Foute Winterfeest met de dj’s van Q-Music, het Kindercarnaval voor jeugd tot en met 12 jaar en als klap op de vuurpijl het traditionele Boerenbal. “Dan worden de nieuwe prins, page en hofmaarschalk onthuld”, aldus prins Cascar LVI, in het dagelijks leven bekend als Willem Baart. Op 10 februari zit het er op voor hem en zal hij worden opgevolgd door prins Cascar LVII, oftewel de 57ste. Wie o wie?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.