Feest in het vernieuwde wijkcentrum De Kruisdam: ‘De huiskamer van de Hilversumse Meent’

Gepubliceerd op 11 januari 2024 om 11:01

Het vernieuwde wijkcentrum De Kruisdam is al enige tijd open, maar zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie was daadwerkelijk de officiële opening van, zoals alle betrokkenen het noemen, ‘de huiskamer van de Meent’. Speciale aandacht was er voor de vorig jaar overleden en in de wijk zeer actieve vrijwilliger Barbara den Hartogh.

 

Met een knal opent burgemeester Gerhard van den Top zondagmiddag het goed gevulde wijkcentrum. Hij feliciteert daarbij de vrijwilligers en benadrukt het belang van De Kruisdam voor de wijk. Blij is Van den Top vooral met de aanwezigheid van veel jonge ouders en kinderen. Het lijkt erop dat er in de toch vergrijsde wijk een nieuwe generatie naar voren treedt. “Het feit dat ik zo veel nieuwe gezichten zie is de grote winst van nu”, zegt Van den Top. 

 

En voor zowel de gemeente Hilversum als voor de Hilversumse Meent wordt 2024 een bijzonder jaar, vervolgt de burgervader. Zo maakt Hilversum zich op het voor 600-jarig bestaan, de Meent bestaat 50 jaar. “Ik wens u daarom veel geluk en ook veel mooie ontmoetingen in deze huiskamer”, spreekt Van den Top de aanwezigen toe.

 

Die nieuwe generatie is ook een belangrijke reden voor het opnieuw inrichten van het wijkcentrum, aldus bestuurslid Joost Nachbahr van de Stichting Hilversumse Meent. “Oudere vrijwilligers van de wijkorganisatie treden langzamerhand steeds meer terug. In overeenstemming met de ontwikkeling van de wijk is het voor de wijkorganisatie van belang haar aandacht ook meer te richten op nieuwe (leeftijds)groepen in de wijk en wijkcentrum.”

 

‘We vinden het een geslaagd traject en dat willen we vieren’

Daarom, vervolgt Nachbahr, is het nodig om van De Kruisdam een uitnodigender middelpunt en ontmoetingspunt te maken. “Het meer aan te passen aan de sfeer van deze tijd. Een plek -warmer, gastvrijer en gezelliger- waar iedereen zich welkom voelt. Jong en oud. Een plek ook waar je gemakkelijk even naar binnen loopt. Daar is door vele vrijwilligers in de afgelopen maanden (en eerder) hard aan gewerkt. Het resultaat is uitstekend. We vinden het een geslaagd traject en dat willen we vieren.”

 

Do Wout en Miriam Hoegee (zie foto hieronder), allebei jonge moeders, maken deel uit van die nieuwe generatie. Zij kennen elkaar als ouders van leerlingen van De Gooise Daltonschool. Samen met nog een paar vrienden en vriendinnen en hun kinderen vermaken zij zich zondagmiddag opperbest. “Ik ben hier opgegroeid en nu ben ik weer teruggekomen”, aldus Wout. “Hier kunnen kinderen lekker buiten spelen, is toezicht door buurtbewoners, heb je een mooi park, een kinderboerderij en een basisschool.”

 

Een paar weken terug hadden de ouders een kerstdiner op school en zijn zij vervolgens naar De Kruisdam gegaan voor een borrel. “We merken dat hier steeds meer activiteiten worden georganiseerd worden voor jongeren”, vervolgt Wout. “Er hangt hier een relaxte sfeer.” Hoegee is het daar volledig mee eens. “Het was in het verleden nog weleens een saaie bedoeling. Maar het wordt steeds gezelliger, ook doordat je natuurlijk steeds meer mensen leert kennen.”

 

Bijzondere Meentbewoner

Speciale aandacht is er tijdens de nieuwjaarsreceptie voor Barbara den Hartogh, de bijzondere buurtbewoonster die in februari vorig jaar overleed. Zij werd postuum tot lid van verdienste benoemd. Dat is op zich al bijzonder, omdat er ooit binnen het bestuur van de stichting werd besloten om geen lid van verdiensten meer te benoemen.

 

Maar voor Den Hartogh maakt het bestuur nu graag een uitzondering. Zo was zij voor de wijkorganisatie van grote betekenis, aldus voorzitter Jaap Diepeveen van de stichting. “Vooral als de drijvende kracht achter ons onvolprezen wijkblad ‘Je Meent het’. Bijna vanaf het begin van de Meent, ongeveer 45 jaar voerde zij het eindredacteurschap met verve en waakte zij streng over de onafhankelijkheid van de redactie”, aldus Diepeveen. “De opzet, vormgeving, inhoud en frequentie, tien keer per per jaar, gepaard aan haar medemenselijke belangstelling, volharding en haar tomeloze inzet maakte het wijkblad tot een ijzersterke formule en van grote betekenis voor de informatievoorziening in de Hilversumse Meent. Het leek wel of zij dag en nacht werkte.”

 

De Hartogh wordt beschouwd als een bijzondere Meent-bewoner, die op vele maatschappelijke terreinen actief was. “Barbara was nauw verbonden met de Hilversumse Meent”, aldus Diepeveen. “Zij was op vele maatschappelijke terreinen actief: coördinator voor de kankerbestrijding in de Meent, uitgifteleidster voor de voedselbank, initiatiefneemster van de Sinterklaasbank, als diaken van de protestantse gemeente vooral ook aandacht voor de hulpbehoevenden in de Meent en nog zoveel meer.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.