Eindelijk een eigen ontmoetingscentrum voor RijswijkBuiten

Gepubliceerd op 4 november 2023 om 13:11

Een initiatief van bewoners uit Rijswijk Buiten zorgt na twee jaar voorbereiding voor de officiële opening van De Buitenkamer: de eigen ontmoetingsruimte van de wijk. Het startmoment is het uitrollen van de rode loper door wethouder Gijs van Malsen samen met de jongeren van dagbesteding Bij Ons.

 

“Dat dit een voorbeeld mag zijn voor de rest van Rijswijk. Hier, in Stervoorde en sinds kort in Te Werve, zijn hele mooi ontmoetingsruimten”, vertelt wethouder Gijs van Malsen. “We hebben nog meer plekken waar dit soort ruimtes kunnen komen, waar we elkaar kunnen ontmoeten de komende jaren. Daar ga ik mij als wethouder ook voor inzetten”.

 

Buurtinitiatief

De Buitenkamer is een initiatief uit de wijk. “Het is twee jaar geleden dat ik bij Jan Brugman, het hoofd van het programmabureau van Rijswijk Buiten, ben binnengelopen”, vertelt wijkbewoner Ron den Dulk. “Ik vroeg hem wat er mogelijk zou kunnen zijn in de wijk aan dagbesteding, horeca en iets maatschappelijks. Een half jaar later hebben we de stichting Buitengewoon opgericht.” Weer een half jaar later zaten de bewoners om de tafel met Rijswijk Wonen, Cardia, het projectbureau en Lidl, zes maanden later gevolgd door gesprekken met maatschappelijke organisaties zoals Rijswijk Wonen. In juli dit jaar werden de definitieve handtekeningen gezet.

 

Eerste Eettafel

Een dag voor de officiële opening is er, met groot succes, al een eerste Eettafel in de wijk georganiseerd. Vanaf 3 november opent De Buitenkamer voor de hele buurt. In het kader van ‘Buren Ontmoeten Buren’ zijn alle inwoners van RijswijkBuiten vanaf die datum elke vrijdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur welkom iets te komen drinken in het nieuwe buurtcentrum. In samenwerking met de sociale onderneming Bij Ons is De Buitenkamer vanaf 6 november elke maandag, dinsdag en donderdag geopend voor koffie, thee en een kleine lunch. Op de overige dagen organiseert Stichting Rijswijk Buitengewoon met behulp van vrijwilligers diverse activiteiten waarbij buurtbewoners met en zonder beperking met elkaar in contact komen. Zo bouwen zij samen aan een inclusieve wijk.

 

Dagbesteding

De Stichting Rijswijk Buitengewoon is opgericht om te komen tot voorzieningen voor bewoners met en zonder beperking in RijswijkBuiten. De droom daarbij was een wijkontmoetingsruimte waarin activiteiten georganiseerd kunnen worden door en voor buurtbewoners. Sociaal ondernemer Monique Schipper gaat vanaf 6 november aan de slag in De Buitenkamer onder de naam Bij Ons. “Het team bestaat uit jongeren met een verstandelijke beperking of autisme en jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bij Ons biedt arbeidsmatige dagbesteding. Daaronder vallen bijvoorbeeld werken in de bediening, ontbijt en lunch maken, schoonmaakwerkzaamheden, vergaderzaal klaarzetten, kerstpakketten maken, activiteiten voorbereiden en in de toekomst nog veel meer”, legt Monique uit.

 

Moestuin

Bij de officiële opening is ook Aad van der Meer, een 82-jarige voormalige tuinder. Op de grond waar hij in vroeger dagen komkommers verbouwde zijn nu huizen gebouwd. Hij heeft de leerlingen van de Freinet basisschool geleerd een moestuin te onderhouden. Ook volgend voorjaar is hij daar weer bij betrokken. Hij moet wel lachen bij de gedachte dat er weer groente wordt verbouwd waar voorheen de komkommers stonden.

 

Mooie toekomst

“We zijn best wel trots over het resultaat dat we vandaag zien”, glundert Rob van den Broeken namens Rijswijk Wonen. “Een ontmoetingsruimte, ofwel het maken van een buurtkamer, stond hoog op de wensenlijst, maar we hadden geen locatie. Tot we de mensen van Lidl spraken. Steeds meer mensen haakten in en uiteindelijk kunnen we trots zijn op wat hier staat. Op naar mooie toekomst voor deze buurtkamer!” Van Malsen vult aan: “In deze wijk, waar voornamelijk nog stenen staan en asfalt ligt, is nu ook een plek is waar mensen samen kunnen komen, activiteiten kunnen ontplooien en mooie dingen kunnen doen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.