Een rookmelder kan je leven redden

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 om 23:49

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in huis. “Dat rookmelders écht je leven kunnen redden, dat weet gelukkig bijna iedereen ondertussen wel”, vertelt Peter Schuurmans, ervaren brandweerman en expert op het gebied van Brandveilig Leven.

 

"Gelukkig hebben steeds meer mensen rookmelders hangen. Daar ben ik best trots op. Bij een brand heb je maar zo’n drie minuten om veilig buiten te komen."

 

Maak je huis veiliger

Brand kan iedereen overkomen. Jou dus ook. Het plaatsen van rookmelders is zo gedaan. Ben jij er nog niet aan toegekomen, dan is dit hét moment om rookmelders te plaatsen, want daarmee wordt je huis meteen een stuk veiliger.

 

Rookmelder voor jezelf en anderen

Brand- en rookontwikkeling gaat razendsnel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen ontstaan. Een rookmelder voorkomt geen brand, maar waarschuwt jou zodat je tijd hebt om te vluchten en de brandweer te bellen. “Het is begrijpelijk dat je denkt dat je brand wel ruikt, maar het tegendeel is waar: Als jij slaapt, slaapt je neus ook”, verzekert Peter.

 

Het is zo gepiept

“Het ophangen van rookmelders is heel eenvoudig, je kunt ze zelfs plakken", legt Peter uit. “Kun je het niet zelf? Vraag dan een familielid, een vriendin of je buurman.

 

En wist je dat er voor mensen die doof of slechthorend zijn, speciale rookmelders zijn? Ze zijn voorzien van een trilalarm en een flitslamp. Vaak worden deze rookmelders vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Check, koop en plak die rookmelder op. Je koopt ze online of in de winkel. Zo zorg jij voor een veilige omgeving voor jezelf en voor een ander. Rookmelders redden levens. Echt waar.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.