Vrijdagmiddagborrel gaat naar donderdag: 'Voor de omzet ook lekker'

Gepubliceerd op 15 september 2023 om 13:01

Een (alcoholvrij) biertje en bitterbal om de werkweek af te sluiten: op veel werkplekken is het de normaalste gang van zaken op vrijdag. Maar die trend is sinds de coronatijd sterk veranderd. Op vrijdag werken veel mensen tegenwoordig thuis. En daarom maakt de vrijmibo plaats voor de domibo.

 

Zelfs op de Zuidas, waar 40 uur per week werken zo’n beetje het minimum is, is de vrijmibo naar de donderdag verschoven. "We hebben net besloten dat we dit vaker gaan doen", zegt een vrouw met een biertje in haar hand. "Donderdag moet nog meer de kantoordag worden."

 

Bijna alle aanwezigen in het café kunnen wel verklaren waarom donderdag de nieuwe vrijdag is. "Op vrijdag werken mensen thuis. Ja, ook op de Zuidas", zegt een cafébezoeker. En er is verjonging in het Amsterdamse zakendistrict. "Mensen werken tegenwoordig soms ook 32 uur, en zijn bijvoorbeeld op vrijdag vrij."

 

300 mensen op de borrel

Café-eigenaar Anna Uittenbosch staat te stralen op deze zonnige donderdag. "Vandaag hebben we 300 man borrel staan, lekker knallen." Tien jaar geleden opende ze met haar zus het eerste café van de Zuidas: Dickys. Het werd een doorslaand succes, blijkt deze donderdag maar weer.

 

De café-eigenaar heeft nog een andere reden om te stralen, want die extra borreldag leidt tot extra omzet. "Op donderdag heb je de georganiseerde borrels vanuit het bedrijf. Maar op vrijdag is het ook nog steeds druk. Dan zijn het wat kleinere groepjes en is het meer gezellig onderling."

 

Borrelen is belangijk

De echte borrelaars hebben er dus een borreldag bij. Want na werktijd je collega’s zien is niet alleen gezellig, maar ook nuttig, vinden de bezoekers van Café Dickys. "Op vrijdag is het kantoor bijna leeg en we hebben toch na corona meer behoefte om elkaar opnieuw te leren kennen. Nieuwe mensen hebben we bijna nog nooit gezien." Het wordt onderschat hoe belangrijk het is, vindt de man.

 

Maar niet door de borrelaars op donderdagmiddag. "Het is een essentieel onderdeel van je werk vind ik, en het is belangrijk dat je een relatie opbouwt die verder gaat dan alleen werk, dat helpt ook de samenwerking."

 

En brak op kantoor of thuis zitten de volgende dag? Dat valt allemaal wel mee, zeggen de meesten. "Dronken worden? Zo ver komt het niet hoor. Er zijn allemaal nette mensen hier op de Zuidas."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.