Delft is ov-vervoerder rijker

Gepubliceerd op 25 augustus 2023 om 11:59

DELFT - Op 4 september is het zover. Vanaf die dag wordt de Waterbus Delft officieel ingezet voor het openbaar vervoer. Passagiers stappen op via de steiger bij station Delft Centraal en varen comfortabel langs de vier haltes aan de Schie en andersom.

 

In eerste instantie wordt gestart met één boot. Van maandag tot en met vrijdag wordt tijdens de ochtend- en avondspits elke veertig minuten de openbaarvervoersronde gevaren. “De maand september moet je zien als onze introductieperiode”, aldus Kees Schonebaum, samen met Tomas te Velde initiatiefnemer van Waterbus Delft. “Naar verwachting is de bouw van de tweede boot eind september afgerond, en kunnen we deze per oktober inzetten. Pas dan hebben we de capaciteit om de ov-rondes te varen zoals we ze bedoeld hebben. Dan kunnen in de spits passagiers iedere twintig minuten vervoerd worden, buiten de spits is dat iedere veertig minuten.” In de Waterbus kan gemakkelijk worden betaald met een pinpas. De kosten bedragen 2,20 euro, als vaste prijs. Eén van de boten zal buiten de spits worden ingezet voor diverse activiteiten voor bedrijven en particulieren. 

 

Groei van de stad
Delft is de laatste decennia hard gegroeid en die ontwikkeling zet zich nog steeds door. Een belangrijk deel hiervan wordt gerealiseerd langs de Schie. “Woon- en bedrijfswijken als de Nieuwe Haven en het Kabeldistrict worden momenteel ontwikkeld, wat de bevolkingsgroei in het gebied flink doet toenemen. Bovendien is er nu al een grote hoeveelheid activiteiten te vinden langs de Schie. Denk aan de hogescholen en de TU Delft, het bedrijfsleven op de Schieoevers, culturele instellingen als Royal Delft Museum en Lijm & Cultuur. Dit alles samen zorgt voor grote vervoersstromen van mensen. De bereikbaarheid zal aanzienlijk verbeteren als ook het water van de Schie - die erbij ligt als een prachtig glinsterende snelweg - kan worden gebruikt voor een ov-verbinding met de binnenstad van Delft.” De heren hebben hierbij ook een ambitie voor de toekomst. “De gemeente Delft wil de binnenstad autoluw maken. Wij geloven in een oplossing met mobiliteitshubs. Mensen kunnen dan hun auto’s parkeren op parkeerterreinen aan de rand van de stad, en vervolgens de Waterbus pakken naar het centrum.”

 

Innovatief
Om de Waterbus zo goed mogelijk over de Delftse wateren te kunnen laten varen, is er een innovatieve boot ontworpen. De boot is elektrisch - dus stil én duurzaam - en kan tot vijftig personen vervoeren. De Waterbus is rondom voorzien van plexiglas, waardoor je vrij uitzicht hebt op de omgeving. Een bijzondere toevoeging is het hefdak, dat het mogelijk maakt om onder de Abtswoudse Brug door te varen. “Dat ons dak omhoog en omlaag kan, brengt een groot voordeel met zich mee. We hoeven niet te wachten tot de fietsbrug is opengedraaid, waardoor we in onze dienstregeling niet bang hoeven te zijn voor vertragingen.”

 

Evenementen
De eerste Waterbus is sinds 1 juni dit jaar in gebruik, tot nu toe nog voor zakelijke bijeenkomsten, feesten en partijen. “Hij kan worden ingezet voor groepsvervoer, bedrijfsevenementen, borrels, lunches, noem maar op. Aan boord zijn uitgebreide cateringmogelijkheden, waarbij we samenwerken met lokale ondernemers.” Dat het hefdak vrij ver omhoog kan, biedt mogelijkheden. “Je kunt daardoor prima staan in de boot, wat prettig is bij een feestje of receptie.” Bovendien is bij de ontwikkeling van de boot nagedacht over de indeling van zitplekken. “We hebben geen bankjes of stoelen, maar kisten die je kunt openklappen tot stoel of bank. Hierdoor kunnen we de indeling van de boot heel makkelijk ombouwen van vervoersboot tot een gezellige lunch- of borrelruimte.” De Waterbus is ook beschikbaar voor allerlei combi-activiteiten, waarbij over water naar een evenement of attractie gevaren kan worden. “Een uitje naar Royal Delft is bijvoorbeeld leuk te combineren met een tocht richting het polderlandschap.” Waterbus Delft is vorige week zelfs gestart met tochten naar Delfshaven. “Samen met gidsen van het Gilde verzorgen we tochten van vijf uur waar iedereen een kaartje voor kan kopen op www.waterbusdelft.nl. Voor 26 augustus en 2 september zijn nog plekken beschikbaar voor slechts twintig euro. Op de route is veel mooie natuur te ontdekken, en ook komen we langs buitenplaats de Tempel, Overschie en de Van Nelle Fabriek. In de toekomst willen we meer van dit soort activiteiten aanbieden. Richting Rotterdam en Den Haag zijn een heleboel leuke plekken te ontdekken!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.