Hoe zit het met de energietoeslag in 2023

Gepubliceerd op 31 juli 2023 om 16:27

Mensen met lage inkomens hebben recht op een toeslag van 1300 euro om de steeds hogere energierekening van te betalen.

 

Maar veel mensen moeten langer wachten dan verwacht. Het wetsvoorstel hierover moet namelijk nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

 

Duurder

De rekeningen blijven duurder worden. De prijzen zijn maar liefst 37 procent hoger dan een jaar geleden, wat neerkomt op 630 euro per jaar.

 

Een jaar gelden was er sprake van een uitzonderlijke situatie. Dat kwam door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor mocht bij hoge uitzondering het bedrag van 1300 euro worden uitgekeerd voordat hier een wet over was aangenomen.

 

Toeslag

Tijdens Prinsjesdag vorig jaar werd aangekondigd dat de politiek de toeslag wil blijven uitkeren. Nu moet dit alleen, net als bij normale wetten, langs de Tweede Kamer.

 

Mensen die behoefte hebben aan financiële hulp om de energierekeningen te kunnen betalen lopen dit vaker mis. Bezoekers van Steffie.nl stellen hier vragen over omdat ze bang zijn dat de toeslag niet meer doorgaat.

 

Gemeente

De gemeentes hebben in sommige gevallen al 500 euro uitgekeerd als voorschot. Maar meer kunnen zij niet doen tot de wet is aangenomen in de Tweede Kamer. In verband met de vakantie wordt dat pas na de zomer in behandeling genomen. Dit betekent dat het langer wachten wordt op het geld.

 

Aanvragen

Je kunt de energietoeslag dus gewoon blijven aanvragen voor 2023. 500 euro wordt soms uitgekeerd. Neem hiervoor ook direct contact op met de gemeente.

Je komt in aanmerking voor de energietoeslag als je per maand minder verdient dan:

  • € 1.310,05 (alleenstaanden)
  • € 1.871,50 (samenwonend)
  • € 1.455,67 (alleenstaand en gepensioneerd)
  • € 1.971,05 (samenwonend en gepensioneerd)

Als je een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ of Bbz-uitkering ontvangt, krijg je de toeslag automatisch als je daar recht op hebt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.