Melody (11) liep Nijmeegse 4Daagse voor een goed doel

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 11:39

De enthousiaste verhalen van haar pleegvader Ricardo over de Nijmeegse Vierdaagse brachten Melody Roem (11) uit ‘s-Gravenzande op het idee om zelf ook de dertig kilometer te lopen. En dat is haar gelukt. Ze liep niet alleen mee voor de lol, maar ook voor een goed doel: JeMagErZijn ‘t Westland, een stichting die pleegouders en pleegkinderen helpt in heel regio Haaglanden.

 

De eerste dag legde Melody al 33,2 kilometer af in nog geen zeven uur. Op de tweede dag liep ze dezelfde afstand, na een ochtendtukkie in de bus vanaf de camping waar ze met haar pleegvader verbleef. De eerste vijf kilometer liepen de twee hand in hand. Deze dag verliep vanaf de laatste tien kilometer iets pittiger, maar Melody zette zonder zeuren en klagen door. 

 

Tegen de derde dag had de 11-jarige ‘s-Gravenzandse een beetje opgezien, vanwege de heuvels, maar daar kwam ze juist heel gemakkelijk overheen. Haar meester Theo kwam ook nog even een kijkje nemen. Ook via Facebook werd haar actie massaal gesteund.

 

En 21 juli, de vierde dag, nam ze samen met Ricardo haar medaille en kruisje in ontvangst. Ze werden opgewacht door familieleden en overladen met bloemen en cadeautjes. Bijzonder genoeg liep ze geen enkele blaar op, waar papa Ricardo er wel twee had.

 

Om zo’n wandelkampioen te worden, was natuurlijk wel wat voorbereiding nodig. Ricardo vertelt: “Om de week trainden we, samen met haar oom, een goede vriend van mij. We begonnen met twaalf kilometer, bouwden dat op naar dertig, en liepen zelfs een keer met een buurvrouw 44 kilometer, toen we verkeerd waren gelopen.”

 

Tijdens het trainen merkte Melody, die vroeger weleens wandelde met haar biologische vader maar nooit zó ver, hoe je kunt genieten van de rust van het wandelen en de gesprekken om je heen: “Niks om je heen behalve de natuur”, vat haar pleegvader de ervaring samen.

 

Zelf had Ricardo al twee keer eerder de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. “Door mijn verhalen raakte Melody enthousiast, maar het was wel haar eigen idee.” Wat hij haar vertelde? “Hoe leuk het is met die mensen aan de kant, de gesprekken met onbekenden. Je ervaart een klik met anderen. Ik verbleef eens bij een gastgezin. Die vrouw stuurde me elke dag een berichtje om te vragen hoe het ging. Dat contact met onbekenden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is heel mooi.”

 

Al de eerste dag begreep Melody meteen wat hij bedoelde. Ze straalde en genoot en vond bijvoorbeeld ook de militairen die meeliepen helemaal geweldig. Ze gaf alle kinderen onderweg langs de route een high five en snoepte uit alle bakjes waar je ook maar iets uit pakken kon. “Het was een superervaring voor haar.”

 

Maar Melody liep de meer dan 120 kilometer niet alleen voor haar plezier. Ze had ook een missie: geld inzamelen voor stichting JeMagErZijn ‘t Westland. Deze stichting begon ooit in ‘s-Gravenzande, is inmiddels gevestigd in Delfgauw, maar is er voor alle pleegkinderen en pleegouders in regio Haaglanden. Het is zowel een weggeefwinkel als een ontmoetingsplek. Pleegouders halen hier bijvoorbeeld gratis kleding voor pleegkinderen, of spullen: van kinderwagens en bedjes tot autostoelen. Maar pleegkinderen en pleegouders kunnen er ook in een ongedwongen sfeer ervaringen met elkaar uitwisselen.

 

De kinderen hoeven niets uit te leggen, de pleegouders wisselen ervaringen met elkaar uit

 

“De kinderen hoeven niets uit te leggen, over waarom ze pleegkind zijn, en de pleegouders kunnen bijvoorbeeld tips met elkaar uitwisselen, zo van ‘Hoe doe jij het met bezoeken’ bijvoorbeeld,” legt Ricardo uit.

 

Met zijn vrouw Hanneke, die vrijwilliger is bij JeMagErZijn ‘t Westland, heeft hij vier pleegkinderen, in leeftijd variërend van 4 jaar tot 11 jaar. Melody is de oudste en hun enige dochter; de jongste drie zijn jongens. Hun achtergrond is wisselend, maar allemaal komen ze uit omstandigheden die zo waren, dat ze er niet konden opgroeien. Dat geldt voor alle pleegkinderen.

 

Stichting JeMagErZijn geeft spullen weg omdat veel pleegkinderen - maar niet alle - vaak zonder voorbereidingen uit huis worden geplaatst: “Dan hebben ze meestal geen spulletjes of tijd om in te pakken. Pleegouders hebben vaak ook niks in huis. Mijn dochter” - Melody woont bij haar pleegouders sinds haar vierde - “had wel het geluk dat wij voorbereid waren. Haar moeder had genoeg spulletjes om mee te geven, maar soms hebben pleegkinderen alleen een doekje en flesje water bij zich.”

 

Door deel te nemen aan de Nijmeegse Vierdaagse heeft Melody in totaal €2202,45 opgehaald voor de stichting. Dat superbedrag komt mede door zes organisaties die haar actie hebben gesponsord. “Snackbar ‘Boersie’ de Boerenwoning zette een potje neer op de toonbank. Daar werd veel in gedaan.” Andere bedrijven waren Hengelsport Westland, Van Onselen aubergines, GAAF Entertainment, Raaskal Foodcreators en Dijkstaal.

 

 

Melody is supertrots op de opbrengst. Of ze volgend jaar weer mee wil doen met de Nijmeegse Vierdaagse? “Ja,” antwoordt Ricardo meteen, met hetzelfde enthousiasme als zijn dochter. “Ze zei: de Vierdaagse is net als koekjes. Met één kan je nooit stoppen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.