Eerste elektrische Waterbus gedoopt

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 22:22

DELFT - Op 1 juni werd bij Huszár aan de Hooikade de eerste elektrische Waterbus gedoopt. De doop werd verricht door wethouder Martina Huijsmans. Tijdens de doopplechtigheid werd onthuld dat het schip door hoofdsponsor Royal Delft voorzien is van een prachtig Delfts Blauw design, en werd ook de naam bekendgemaakt: de Lepelaar. De Waterbus Delft is vernoemd naar de iconische vogel die in de Delftse Hout in bomen broedt. Over het algemeen broeden lepelaars op de grond of in struiken en zijn ze erg schuw, maar in Delft zijn de vogels van zeer dichtbij te bewonderen. Deze prachtige en ‘innovatieve’ vogel past goed bij Delft en bij de Waterbus.

 

De elektrische Waterbus is een duurzame Delftse innovatie die een praktische verbinding tussen verschillende delen van de stad creëert. De elektrische boot, voor maximaal 50 personen, is zo ontworpen dat deze onder de lage Abtswoudse brug door kan varen. Na de zomer zal de Waterbus doordeweeks openbaar vervoer aanbieden. Passagiers kunnen dan via de steiger bij het Centraal Station opstappen en het hele jaar door comfortabel langs 5 haltes aan de Schie varen.

 

De laatste decennia is Delft flink gegroeid, en die ontwikkeling zal zich de komende jaren voortzetten. De groei wordt deels gerealiseerd langs de Schie, waar momenteel woonwijken worden ontwikkeld en steeds meer bedrijven en culturele instellingen opduiken. Door een ov-verbinding op het water wordt de bereikbaarheid van de dichtbij de Schie gelegen bedrijven, onderwijsinstellingen en culturele instellingen aanzienlijk verbeterd. Ook hebben bezoekers en werknemers van deze bedrijven en instellingen hierdoor de mogelijkheid om de auto thuis te laten, en draagt de Waterbus zo bij aan de ambitie van de gemeente Delft om de stad autoluw te maken. Buiten de dienstregeling kan de Waterbus worden ingezet voor groepsvervoer, bedrijfsevenementen, schooluitjes en dergelijke. De Waterbus is tevens beschikbaar voor allerlei combi-activiteiten: er kan over het water naar een evenement of attractie gevaren worden en aan boord vanuit uitgebreide cateringmogelijkheden gebruik worden gemaakt.

 

De Waterbus Delft is een initiatief van ondernemers Tomas te Velde en Kees Schonebaum, die graag een bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit in Delft en, indien succesvol, daarbuiten. De Waterbus is tot stand gekomen met hulp van de provincie Zuid-Holland, de MRDH, de gemeente Delft en de Delftse Ondernemersverenigingen. Kijk voor meer informatie op www.waterbusdelft.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.