Oscar Aerts (35) is acteur en vader van drie kinderen. Hij is geboren en getogen in Gouda, trok de wijde wereld in, maar keerde uiteindelijk terug naar de stad die altijd als thuis heeft gevoeld. “Gouda is een stad van niks en tegelijk van alles”, zegt hij met een glimlach. “En daar houd ik van.”
Als zesjarige zette Oscar zijn eerste stappen in de theaterwereld. Zijn ouders schreven hem in bij het Jeugdtheaterhuis, zonder dat hij een specifieke ambitie had om acteur te worden. “Ik ben er gewoon ingerold”, vertelt hij. “Het was nooit een droom om per se acteur te worden, maar kunst en cultuur waren altijd om me heen. En blijkbaar bleef het plakken.” Na de havo vond hij zijn weg naar de toneelopleiding in Amsterdam en sindsdien is acteren zijn vak.
Oscar speelde onder andere in Goede tijden, slechte tijden, Costa!! en Vakkenvullers. “Maar mijn droomproject moet nog komen”, zegt hij. “Een van de dingen waar ik trots op ben, is de webserie Vakkenvullers. Daarin kon ik zelf veel bijdragen aan mijn personage en dat creatieve proces smaakte naar meer. Ik wil in de toekomst ook mijn eigen projecten maken.”
Oscars nieuwste project is de film Straatcoaches vs. Aliens, een absurdistische sciencefictionkomedie die zich afspeelt in de fictieve volksbuurt Schijndrecht. “Het is een film waarin realiteit en fictie op een hilarische manier door elkaar lopen”, vertelt hij. “Wat als een groep straatcoaches ineens de laatste verdedigingslinie tegen een buitenaardse invasie blijkt te zijn?” Met een mix van actie, humor en een knipoog naar het alledaagse stadsleven, hoopt Oscar niet alleen te entertainen, maar ook een creatieve ode aan de volksbuurt neer te zetten.
Hoewel Oscar lange tijd in Amsterdam woonde, bleef Gouda altijd trekken. “Mijn familie woont hier, mijn vrienden wonen hier, en ook toen ik in Amsterdam zat, kwam ik hier vaak terug”, vertelt hij. “Gouda voelt vertrouwd. Het is groot genoeg om te bruisen en klein genoeg om altijd bekende gezichten tegen te komen.”
Die verbondenheid met de stad zit diep. “Ik ken heel veel mensen hier. Als ik naar de supermarkt ga, ben ik soms een half uur langer kwijt omdat ik met zes of zeven mensen sta te praten. In Amsterdam loopt iedereen langs elkaar heen. Dat dorpse karakter van Gouda vind ik mooi.”
Ondanks zijn liefde voor de stad ziet Oscar ook kansen voor verbetering. “Gouda zou iets meer kunnen bruisen, vooral voor de jeugd. Er is weinig te doen voor jongeren tussen de 18 en 20 jaar. Ze trekken snel naar Rotterdam of Utrecht voor leuke dingen. Dat is jammer, want er ligt hier een kans om dat te veranderen.”
Ook op culinair gebied mist hij nog wat variatie. “Een echt goede pizzeria bijvoorbeeld, of iets meer diversiteit in eetgelegenheden zou geen kwaad kunnen. Maar goed, dat zijn luxeproblemen.”
Zijn mooiste herinneringen aan Gouda zijn niet per se grote gebeurtenissen, maar eerder een gevoel. “Mijn puberteit hier was onbezorgd en vertrouwd. Met vrienden voetballen bij Olympia, eindeloos rondhangen. Dat wereldje was misschien klein, maar het voelde veilig.”
Oscar is niet van de grote boodschappen, maar één ding wil hij wel kwijt: “We hebben het best goed met elkaar. Als we gewoon een beetje relaxed en aardig blijven doen, blijft dat ook zo. Je mag kritisch zijn op je stad, maar je kunt er tegelijkertijd zielsveel van houden. Net als een echte Feyenoorder die z’n club soms kapot praat, maar nooit loslaat.”

Reactie plaatsen
Reacties