Klaar voor het EK: ‘We maken er met z’n allen een feestje van’

Gepubliceerd op 14 juni 2024 om 00:27

REGIO - Oranjegekte? Nee, dat nog niet. Het EK gaat van start, maar voor veel inwoners geldt ‘eerst zien dan geloven’. Al zijn er uitzonderingen. De Boskoopse Ridderbuurt is traditiegetrouw een van de eerste straten in de regio die oranje kleurt. De vaantjes, vlaggen en oranje outfits knallen je tegemoet. En de horeca ziet ook kansen. Als Nederland zondag wint, kan het zomaar zijn dat er volgende week al veel meer oranjekriebels zijn. 

 

De familie Scholten is de drijvende kracht in de Ridderbuurt in Boskoop. Vijftigers Anneke en Patrick zitten dan ook geheel gekleed in oranje in hun oranje voortuin. Samen met de kinderen, twintigers Angeline en Nick. “We hebben net weer de hele boel versierd”, vertelt Anneke. “Huis en tuin, binnen en buiten. Dat doen we natuurlijk in passende outfit.” 

 

Oranjestraat

De buurtjes zijn ook gezellig aangeschoven. Ook de familie Pronk heeft de oranje vlaggetjes alweer uit de kast gehaald. En zo zijn er nog veel meer bewoners van de Ridderbuurt. De straat langs de Gouwe heeft een reputatie hoog te houden als ‘oranjestraat’.

 

Anneke heeft er veel zin in. “Zondag, de eerste wedstrijd van Nederland, is onze trouwdag. We zijn dan 30 jaar getrouwd. We vieren het gezellig met familie en vrienden en gaan met z’n allen de wedstrijd kijken. Dubbel feest dus.”

 

Wie ook in goed gezelschap het Nederlands elftal in actie wil zien, kan terecht in de horeca. Op verschillende plekken in de regio worden speciale wedstrijd-evenementen georganiseerd. Zoals in Park Rijnstroom in Alphen, daar houdt Sietse Kromhout, bekend van de haringparty’s, op 21 juni het Lekker Hollands EK event: live op groot scherm Nederland-Frankrijk kijken. De dag erna is er nog een Lekker Hollands-feest.

 

Stadionsfeer

In ’t Wapen van Leimuiden, oftewel Bij René, is het ook voetbalfeest. René biedt zondag, bij de wedstrijd tegen Polen ‘voetbal plus BBQ’, bij de wedstrijd tegen Frankrijk ‘voetbal plus steakfriday’ en op 25 juni tegen Oostenrijk ‘een snelle hap uit je werk’.

 

Ed van den Helder in Nieuwkoop maakt van zijn Grand Café de Steupel de komende weken ‘Stadion de Steupel’. “Ik heb de buitengevel al versierd en ga nu binnen aan de slag”, vertelt de horecaondernemer. “Ik heb een groot doek wat een echte stadionsfeer geeft en natuurlijk een groot scherm.”

 

Doelpunt

De wedstrijden worden opgeluisterd door een dj, die bij elk doelpunt een ‘jingle’ laat horen, aldus Van den Helder. Hij hoopt dat Nederland ver komt in het toernooi, want ‘dan gaat het steeds meer leven’.

 

Boskoop Heineken House

Dat hoopt Ronald Dufais van Flora Boskoop ook. Het monumentale Floragebouw wordt tijdens het EK omgetoverd tot Boskoop Heineken House. “We tonen de wedstrijden van Oranje op het grootste scherm van de regio, maar liefst 8 x 4 meter. De theaterzaal wordt omgebouwd met houten bankjes en tribunes.”

 

Wie in gezelschap van een paar honderd man de wedstrijden wil kijken, kan bij hem terecht, zegt Dufais. “Elke avond doen we iets leuks erbij, van BBQ tot dj.”

 

Mooi weer

In de Boskoopse Ridderbuurt zijn ze helemaal klaar voor het EK. “We maken er een feestje van”, laten de bewoners weten. “Met z’n allen. We hopen op mooi weer, dan gaan we lekker buiten de wedstrijden kijken, gezellig met de hele buurt.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.