Filmhuis Lumen viert 50-jarig jubileum met Delfts filmfestival

Gepubliceerd op 20 april 2024 om 19:50

DELFT - Filmhuis Lumen bestaat 50 jaar! Een mijlpaal die gevierd gaat worden met een feestjaar. Het hoogtepunt van dit jubileumjaar is DEFF, een Delftse filmfestival dat van 6 tot en met 10 november zal plaatsvinden in Filmhuis Lumen op het Doelenplein. 

 

De reis van Filmhuis Delft begon op 18 april 1974, toen het voor het eerst zijn deuren opende in de Kromstraat. Op 1 februari 1996 verhuisde het naar het Doelenplein, waar het de naam Filmhuis Lumen aannam. “Deze verhuizing betekende een enorme sprong voorwaarts, van een bescheiden zaaltje met klapstoeltjes naar twee zalen met een grotere capaciteit”, vertelt vrijwilliger Stefanie de Klerk. Nu groeit Filmhuis Lumen opnieuw uit zijn jasje op het Doelenplein, wat leidt tot een volgende stap naar een nieuwbouwlocatie in Nieuw Delft. Zakelijk leider en programmeur Luc Freijer vertelt dat de deuren van het nieuwe Lumen naar verwachting in november 2025 zullen openen.

 

Verhuizing
Een van de belangrijkste aspecten van de nieuwe locatie is de uitbreiding naar vier zalen, waardoor Lumen meer films kan vertonen en vaker kan laten zien. “Vorig jaar hadden we 20% meer bezoekers dan in 2019, het laatste volledige jaar voor Corona. Daarmee hadden we zo’n 65.000 bezoekers, wat gigantisch is voor twee zalen. We lopen er momenteel tegenaan dat we op deze plek veel films niet kunnen laten zien, of maar heel kort. Met de digitalisering van de filmwereld zo’n twaalf jaar geleden is het aantal uitgebrachte films namelijk enorm toegenomen en zelfs verdubbeld van 250 naar meer dan 500 per jaar. Op de nieuwe locatie hebben we de ruimte om een bredere selectie aan te bieden en vaker te vertonen.” Stefanie voegt eraan toe: “De nieuwe locatie biedt ook kansen om een breder publiek te bereiken, zoals mensen uit de aangrenzende wijken Buitenhof en Voorhof die nog nooit een filmhuis hebben bezocht. Vooral de mogelijkheid om nog meer samen te werken met andere culturele instellingen, buurthuizen en scholen opent de deur naar nieuwe verbindingen binnen de stad.” Een aantal samenwerkingen loopt op de huidige locatie al. “Met DOK en Paagman doen we ‘Boek & Film’, ‘Movies that Matter’ met Amnesty en we zitten in het KLIK cultuur- en taaleducatieprogramma voor scholen met DOK en andere culturele instellingen. Op de nieuwe locatie hebben we ruimte voor meer van dit soort samenwerkingen, waardoor we nieuwe doelgroepen kunnen bereiken. Onze nieuwe benedenzaal zal daar een belangrijke rol in gaan spelen. Deze multifunctionele ruimte krijgt een tribune die met één klik op de knop inschuift. Hierdoor kunnen we verschillende disciplines samenvoegen, zoals film met toneel, dans of muziek.” Stefanie is ervan overtuigd dat Lumen ook in het nieuwe pand de juiste toon zal weten te raken. “Onze vrijwilligers spelen een cruciale rol bij het creëren van een unieke sfeer. We willen meer bieden dan alleen film; we willen een gemeenschap creëren waar filmliefhebbers zich thuis voelen. We gaan ons stinkende best doen om die sfeer op de nieuwe plek terug te brengen.” 

 

Jubileumjaar
Tot de verhuizing is aangebroken, blijft Lumen programmeren op de huidige locatie op het Doelenplein. Hier vieren ze ook het gehele jaar het 50-jarig bestaan. “Dit weekend wordt ons feestelijke jaar afgetrapt met Martin Koolhoven op zaterdag en René Mioch op zondag”, vertelt Luc. “Daarnaast staan er tot het einde van het jaar elke zondag klassiekers op het programma, van Aziatische cinema tot animatie, en van dansklassiekers tot films waarin treinen een hoofdrol spelen.” Een speciaal cadeautje voor Delft staat op het programma van 6 tot en met 10 november. “Het ‘Delft Film Fest’ wordt een hoogtepunt in ons jubileumjaar en een jaarlijks terugkerend evenement. Het is tijd dat Delft een filmfestival krijgt. We willen hiermee film in Delft meer op de kaart zetten.” Iedere dag komt Lumen met een speciaal filmprogramma. “Denk aan voorpremières van nieuwe films die te zien zijn op grote filmfestivals in Cannes en Venetië, maar ook filmpjes die gemaakt en ingestuurd zijn door Delftenaren. We gaan daarnaast klassiekers neerzetten, en we zullen gastsprekers - regisseurs en acteurs - hebben bij Nederlandse films en documentaires. Uiteraard denken we ook aan de kinderen, waardoor je een hele middag educatief filmplezier kunt beleven met je kind of kleinkind.”

 

Steun
Terwijl Filmhuis Lumen zijn jubileum viert en zich voorbereidt op een nieuwe fase in Nieuw Delft, blijft de focus liggen op het verbeteren van het filmklimaat in Delft en omstreken. “Lumen staat met meer dan honderd vrijwilligers voor filmliefde, en dat al vijftig jaar”, aldus Luc. “Wij vertonen films omdat we ze mooi vinden, omdat we ze goed vinden, omdat we zo belangrijk vinden. Natuurlijk mogen films ook gewoon leuk zijn, maar wij bieden meer dan alleen maar film. Niet vanuit commerciële doeleinden, maar vanuit passie.” Hij besluit met een oproep voor steun: “We zijn trots op wat we hebben bereikt met onze vrijwilligers en hulp van gemeente en fondsen, maar we hebben nog wel wat financiële steun nodig om ons nieuwe pand te voltooien. We roepen sponsors die onze visie delen op om contact met ons op te nemen en kijken daarnaast uit naar een succesvolle crowdfunding campagne later dit jaar.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.