Betoverend winterfestival verlicht de binnenstad

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 11:49

DELFT - Met Lichtjesavond gaat op dinsdag 12 december de eerste editie van Delft Verlicht van start. Dit gloednieuwe winterfestival belooft Delftenaren en bezoekers twee weken lang een magische ervaring met een breed scala aan winterse evenementen en kerstactiviteiten, verspreid over de binnenstad. Alle partijen met winterse activiteiten in de Delftse binnenstad kunnen meedoen en hun evenementen aanmelden. In november wordt het programma bekendgemaakt.

 

De introductie van Delft Verlicht markeert een uitbreiding van de traditionele Lichtjesavond. De ontsteking van de grote kerstboom voor het Delftse stadhuis symboliseert voor velen al meer dan 25 jaar de start van de kerstperiode in Delft. Met Delft Verlicht wordt deze sfeervolle traditie verbreed tot een meerdaags programma dat in de hele binnenstad te beleven is.

 

Waarde voor de stad
Herman Weyers, een van de oorspronkelijke bedenkers van Lichtjesavond, deelt zijn enthousiasme over de nieuwe aanpak van Delft Verlicht. “Lichtjesavond heeft in de loop der jaren aanzienlijke veranderingen ondergaan, mede vanwege de groei in omvang, de toenemende nadruk op veiligheid en niet te vergeten de impact van de coronacrisis. Door Lichtjesavond onderdeel te maken van Delft Verlicht, ontstaan er nieuwe mogelijkheden en blijft het evenement behouden voor Delft. Met bovendien grotere waarde voor de stad, bijvoorbeeld omdat meer partijen op een goede manier kunnen mee profiteren.”

 

Kansen voor ondernemers
Marktmanager Paul Nijhuis, tevens penningmeester van Stichting Delft Verlicht, beaamt dit perspectief. “Voor veel ondernemers en andere partijen in de stad bepalen de laatste maanden van het kalenderjaar een belangrijk deel van hun jaarresultaat”, aldus Nijhuis. “Een goede decembermaand met mooie activiteiten zorgt voor een gezellige binnenstad en geeft ondernemers kansen. In het programma van Delft Verlicht bieden we daarom alle partijen met winterse activiteiten de mogelijkheid om mee te doen. Daarnaast bekijken we de haalbaarheid van een paar collectieve evenementen zoals een ‘shopping night’ waarbij niet alleen winkels maar ook horeca en marktondernemers kunnen aanhaken. Het is heel goed te merken dat ondernemers daar meteen enthousiast over zijn.”

 

Fijne leefomgeving
Niet alleen ondernemers, verenigd in het Bestuurlijk Overleg Binnenstad, omarmen Delft Verlicht. Ook de gemeente, Delft Marketing en organisatiebureau De Burgemeesters hebben zich aangesloten bij dit ambitieuze initiatief. Delft Marketing heeft de taak om Delft Verlicht te promoten. “Met onder meer de Vermeercampagne en de Delftse Festivalzomer hebben we dit jaar samen met een grote groep stadspartners consumenten succesvol weten te verleiden Delft te bezoeken”, vertelt Michiel van der Schaaf, directeur van Delft Marketing. “En via vertrouwde communicatiekanalen zoals de Uitagenda Delft bereiken we een grote groep bewoners en bezoekers. Door die ervaring te benutten en partijen om ons heen te vragen mee helpen in de communicatie rond Delft Verlicht, kunnen we met een minimale investering een groot publiek informeren over alle leuke activiteiten. Dit zodat bestedingen in de binnenstad worden verhoogd, voorzieningen in stand blijven en bezoek wordt gespreid in ruimte en tijd. Als we dat met een aantrekkelijk programma kunnen doen, ontstaat er een basis om Delft Verlicht komende jaren verder uit te bouwen als onderdeel van een fijne leefomgeving voor onze inwoners.”

 

Activiteiten aanmelden
Alwin Snel van De Burgemeesters, die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de decemberactiviteiten in Delft, coördineert ook het evenementenaanbod van Delft Verlicht. Hij licht toe: “Vorige maand hebben we de eerste partijen met kerstactiviteiten in Delft benaderd. Die start is hoopvol. Vanuit de cultuursector bijvoorbeeld zijn nu al zo’n vijftien initiatieven aangemeld en we weten dat een groot aantal andere partijen prachtige activiteiten in voorbereiding heeft. Om te zorgen dat we de evenementenkalender van Delft Verlicht tijdig bekend kunnen maken, vragen we ondernemers en andere organisatoren met publieksevenementen tussen 12 en 26 december hun activiteiten uiterlijk 1 november aan te melden.” Mis deze betoverende gelegenheid om de magie van de winter in Delft te ervaren en deel te nemen aan deze nieuwe traditie niet. 

 

Meer informatie over Delft Verlicht is te vinden op de website: www.delftverlicht.info. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.