In Renés huiskamerrestaurant eet én kook je mee: ‘Mijn huiskamer is jouw huiskamer’

Gepubliceerd op 23 november 2024 om 21:35

Wanneer je langs de Lange Groenedaal 106 loopt, ruik je het al: hier wordt iets héél lekkers gekookt. René Hauser (57) opent de deuren van zijn huiskamerrestaurant René’s Kitchen en inderdaad, de pannen pruttelen al op het fornuis. “Je mag wel blijven eten, hoor”, zegt René terwijl hij door de curry roert.

 

Dit is meteen de reden waarom René een huiskamerrestaurant is begonnen. Hij deelt graag zijn liefde voor lekker eten met anderen. “Er kwamen steeds vaker mensen over de vloer. Ik vind het heerlijk om te koken, maar ik vind het ook gezellig om mensen aan tafel bezig te zien. Met mijn huiskamerrestaurant hoef ik niet in de keuken te verdwijnen en maak ik alles mee.”

 

Herrie in je huiskamer

Koken heeft René altijd gedaan. Toch is hij oorspronkelijk chemicus, geen kok. “Ik las wel eerder een kookboek dan een gewoon boek. Vrienden kwamen graag rond etenstijd langs, zodat ze konden aanschuiven. Toen Herman den Blijker in 2010 begon met zijn tv-programma Herrie in je Huiskamer, vroegen vrienden of ik daar niet aan mee moest doen. Zo gezegd, zo gedaan. Dat was een bijzondere ervaring en de deelname deed me beseffen dat dit mijn wereld moest worden.”

 

Toch duurde het even voordat René de stap durfde te nemen. “Je zit in een gouden kooi. Mijn oude werkgever betaalde best leuk, en koken is een totaal andere discipline. Met opgroeiende kinderen erbij is het er gewoon nooit van gekomen. Na mijn scheiding moest ik op zoek naar een nieuwe woning. Ik wilde een pand waar ik kon wonen, maar in de toekomst ook een restaurant in kon beginnen. Toen ik daarna moest stoppen bij mijn werkgever, heb ik deze kans met beide handen aangegrepen om het roer om te gooien.”

 

Echt een huiskamer

René verbouwde de begane grond van het pand aan de Lange Groenedaal tot een knusse huiskamer met woonkeuken. “Het plan voor een huiskamerrestaurant, in plaats van een normaal restaurant, komt eigenlijk doordat ik niet kan kiezen. Ik wil in de keuken bezig zijn, maar ook onder de mensen zijn.”

 

Maar wat is een huiskamerrestaurant dan precies? “Ik denk dat iedereen daar een eigen invulling aan geeft, maar bij mij is het een plek waar je komt voor een privédiner of om zelf te koken en te eten. Daarnaast verhuur ik de ruimte ook voor vergaderingen waarvoor ik dan de catering regel. Wat ik heel belangrijk vind, is de ongedwongen sfeer. Mijn huiskamer is jouw huiskamer. Zo gedragen mensen zich ook. Laatst kwam er een bedrijf vergaderen en iedereen zat lekker onderuitgezakt op de bank.”

 

Dynamiek aan tafel

In het huiskamerrestaurant van René is er plek voor een groep van zestien personen. “Of zeventien, als je heel erg van elkaar houdt. Samen kijken we dan wat we gaan eten. Meestal serveer ik een viergangenmenu, maar dit hangt geheel van de wensen af. Ik kook zelf het liefst Mediterraans, maar ook Indiaas vind ik een fijne keuken. Speciale dieetwensen zijn een leuke uitdaging en ik stop graag mijn creativiteit in vegetarische of veganistische gerechten. Al hou ik zelf wel van een goed stuk vlees, hoor. Ik heb een Green Egg waar ik graag gebruik van maak.”

 

René vindt het vooral mooi om de dynamiek aan tafel te zien. “Dan ga ik op de barkruk zitten en kijk ik toe hoe de mensen met elkaar omgaan. Ik vind het mooi dat ik daar een beetje aan mag bijdragen. Zo was er een keer een familie waarvan opa en oma al op leeftijd waren en een gewoon restaurant te druk vonden. Ze wilden gewoon genieten van hun kleinkinderen zonder al te veel prikkels. Ik vind het heerlijk om daarbij te kunnen helpen.”

 

Niet te snel groeien

René’s Kitchen is pas sinds april 2024 open en Gouwenaars weten hem al goed te vinden. Zelf probeert hij daar bescheiden in te blijven. “Ik ben nog lerende, dus ik wil niet te snel groeien. Ik wilde eigenlijk pas over twee jaar vol aan de bak, maar ik sta deze kerst al elke dag in de keuken. Natuurlijk is mijn wens om hiermee mijn brood te kunnen verdienen, maar ik blijf wel in deze setting en wil geen restaurant openen. Al vind ik de horeca een magnifieke business waar ik zelf graag vertoef. Maar of restaurants altijd blij zijn met mij?” vraagt René zich lachend af. “Als ik te kritisch ben, krijg ik weleens een schop onder tafel van mijn vrouw.”

 

Wil je de kookkunsten van René uitproberen? Op 7 december organiseert hij samen met de Biowinkel een walk-in-kerstdiner, met vijf feestelijke gerechtjes om te proeven. René maakt amuses en van ieder gerechtje kun je meteen het recept en een boodschappenlijstje krijgen. Deelname kost 14,95 euro.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.