Ultieme test voor Amersfoortse eierbal: 'Hij is wel te eten'

Gepubliceerd op 20 september 2024 om 22:59
Amersfoort - Een Amersfoortse snackbar ontwikkelde een eigen variant op de Groningse eierbal: de keierbal. Na heel veel testen is de snack klaar. Tijd om ze te laten proberen door de echte kenner: de Groninger.

 

Tien gekoelde keierballen vertrekken richting het noorden. Verpakt in een koeltas met koelelementen zijn de ballen klaar voor de test. Meerdere snackbars en een kritisch Gronings statenlid proeven de Amersfoortse variant op de geliefde Groningse snack.

 

Negatieve reacties?

De Amersfoortse snackbareigenaar Arn Zuyderduin van Frituur Van Gogh vond het spannend. "Wat als er alleen maar negatieve reacties komen?" Uiteindelijk besloot hij de snacks mee te geven naar Groningen. De eierbal is een gefrituurde snack met een hardgekookt ei in het midden en werd in 2017 tot immaterieel cultureel erfgoed verklaard. Zuyderduin maakte zijn eigen Amersfoortse variant: de keierbal.

 

Bij aankomst staat de frituur bij de Groningse cafetaria Kerklaan al aan. Hoi Fung Luk en zijn vrouw Wendy Ji staan klaar om de keierbal te proberen. Al zeventien jaar maakt Ji meerdere keren per week zelf eierballen, de snack is razend populair bij het stel.

 

De keierbal gaat met een eierbal het vet in, want ook die moet geproefd worden. Als de timer gaat, haalt Ji de ballen uit de frituur. In een wit plastic bakje zet ze de snacks op tafel. Ze haalt ook glazen water zodat het testteam de smaak kan neutraliseren.

 

"Die is van jullie hè?", zegt snackbareigenaar Luk. "Ik vind de kleur van ons veel mooier. De eierdooier heeft een mooiere structuur en de ragout is ook heel anders." Tijd om te proeven. Ji denkt rustig na en zegt dan: "Ja, deze is ook lekker. De ragout is heel zacht." Haar man Luk is iets minder enthousiast. "Ik vind hem een beetje flauw, niet echt gekruid en niet zo sterk van smaak", zegt hij. "Maar hij is wel te eten."

 

Perfect rond

Een medewerker van cafetaria De Korre wil de keierbal ook wel proeven, als we haar zelfgemaakte eierbal ook proeven. "De Amersfoortse keierbal is wat pittiger dan die van ons", zegt ze. En daar houdt ze wel van. Ook vindt ze hem mooier dan haar eigen eierbal. "Hij is perfect rond en heeft een beter krokant laagje." Haar man komt erbij staan en kijkt voorovergebogen kritisch naar de eierbal. "Pittig, veel kruiden", blijft hij herhalen.

 

We mogen ook een paar keierballen frituren bij een restaurant aan de Vismarkt. De eierbal is de lievelingssnack van een kok die daar werkt. Na een hap te hebben genomen zegt hij grappend: “Ja er zit een ei in en ja het is een bal", terwijl hij zijn duim omhoog steekt. Maar dan zegt hij op iets serieuzere toon: "Er zitten wel veel meer kruiden in, ja." De snack wordt goedgekeurd.

 

Strijdbijl begraven

"Iedereen gebruikt andere kruiden. Iedereen heeft ook een andere smaak", zegt Ji van cafetaria Kerklaan. "Maar iedereen mag zijn eigen smaak hebben en zijn eigen variant maken."

 

Dat vond Gronings statenlid Hendri Meendering in eerste instantie niet. Toen hij hoorde over de keierbal dacht hij gelijk: "Dat kan niet." Even was hij van plan om een motie in te dienen om de eierbal te beschermen. De snack is namelijk immaterieel cultureel erfgoed.
 
"Het ziet er wel uit om een hapje van te proberen", zegt Meendering als we met een keierbal voor zijn huis staan. Hij neemt een hap en het blijft even stil. "Prima", zegt Meendering nuchter. "Hij is lekker, iets scherper dan de Groningse eierbal maar hij smaakt prima."

 

Het statenlid besluit de strijd niet meer aan te gaan met Zuyderduin. "De strijdbijl is wat mij betreft begraven. Wij houden gewoon onze Groningse eierbal. En Amersfoort heeft nu de keierbal."

 

Vanavond wordt de keierbal officieel gelanceerd bij Frituur Van Gogh. De strijdbijl mag dan wel begraven zijn, de Groningers zijn het over een ding eens: er gaat niks boven de Groningse eierbal. Toch mag de keierbal er ook zijn. Meendering: "Ik kom de keierbal met plezier een keer in Amersfoort eten."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.