Nieuwjaarsduik populairder dan ooit: recordaantal deelnemers verwacht

Gepubliceerd op 25 december 2023 om 16:43

De organisatie van de Unox Nieuwjaarsduik verwacht op 1 januari 2024, bij haar 25ste editie, een recordaantal deelnemers. Op maar liefst 160 plaatsen in Nederland gaan op die dag naar schatting zo’n 65 duizend mensen het koude water in om het nieuwe jaar fris te beginnen.

 

“Het is in 1960 begonnen. Toen deden er een stuk of acht mensen mee. Je kunt toch wel zeggen dat het sindsdien is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen”, zegt Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. Door het hele land worden inmiddels nieuwjaarsduiken georganiseerd, van Breskens tot Delfzijl en van Ameland tot diep in Limburg, en zelfs in het buitenland. “Wij zijn er best een beetje trots op dat de Nieuwjaarsduik uitgegroeid is tot zo’n traditie, waar generaties aan meedoen en Unox al 25 jaar deel van uitmaakt. Het maakt niet uit waar je de Nieuwjaarsduik doet: je neemt samen een frisse duik in het koude water en daarna warm je op met een heerlijke kop erwtensoep, precies zoals ze het 60 jaar geleden ook al deden. Mooi dat we daaraan kunnen bijdragen”, voegt Liane Lens van Unox daaraan toe.

 

Eerder deze maand kondigde de Stichting Nieuwjaarsduiken de 25ste editie van de Unox Nieuwjaarsduik aan. Dit gebeurde op de nieuwe locatie aan het strand van Scheveningen, in gezelschap van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Om de jubileum-duik te vieren, ging de organisatie op zoek naar 25 mensen met een bijzonder verhaal of mooie herinnering aan de Nieuwjaarsduik.

 

“We kregen ontzettend leuke reacties op die oproep”, zegt Alex Schuttert. “Je ziet door heel Nederland hoe de nieuwjaarsduik leeft. Voor sommige deelnemers is het een uitdaging die ze altijd al een keer wilden aangaan en voor anderen een familietraditie om door te geven. We hebben in de loop der jaren samen geleerd het koude water te trotseren.”

 

In de afgelopen decennia ging de stichting een groeiend aantal ‘lokale’ nieuwjaarsduiken ondersteunen, die op steeds meer plaatsen in Nederland worden georganiseerd. Twee keer kon ‘De Duik’ niet doorgaan vanwege het slechte weer. Tijdens corona bedacht de organisatie de Nieuwjaarsduik uit Blik, waardoor iedereen kon ‘thuisduiken’. Voorzitter Schuttert: “Elke nieuwjaarsduik is anders. Er waren edities met storm en regen en zeker ook jaren dat het wel meeviel. Maar met een gemiddelde watertemperatuur op Nieuwjaarsdag van zo’n 7 graden blijft het een activiteit voor stoere bikkels.”

 

25 keer Unox Nieuwjaarsduik dus. Daarom worden 25 mensen, die een bijzondere band hebben met de Nieuwjaarsduik, deze maand in het (winter)zonnetje gezet. De organisatie reist het hele land door om winnaars te trakteren op een unieke erwtensoeptaart.

 

Erwtensoeptaart

Organisator Alex Schuttert overhandigde gisteren, maandag 18 december,  de tweede taart aan Ruben uit Bergschenhoek, die op 1 januari voor de vijfde keer de Nieuwjaarsduik gaat doen op Scheveningen, samen met zijn moeder, broer en partner. “Het begon allemaal als een spontaan idee om het nieuwe jaar op een verfrissende manier te verwelkomen, nu is het een traditie geworden die ons dichter bij elkaar brengt. De lachende gezichten en de bibberende momenten in het water hebben een speciaal plekje in ons hart veroverd”, aldus Ruben. Ruben doet de Nieuwjaarsduik met een flinke groep: zijn ouders, partner, schoonouders, twee vriendinnen plus een vriendin van zijn moeder zijn er elk jaar bij.

 

Ruben: “Terwijl we uitkijken naar onze jubileum-Nieuwjaarsduik, besef ik hoe deze jaarlijkse traditie niet alleen draait om het trotseren van de kou, maar ook om het koesteren van warme momenten met elkaar. Ons jubileum staat symbool voor vriendschap, familie en de moed om samen de frisse start van een nieuw jaar te omarmen. We kijken er allemaal enorm naar uit. En die taart is heerlijk, die kan zo de winkel in!”

 

Nog meer erwtensoeptaarten

De Amsterdamse Anne en Justin doen op 1 januari voor het eerst mee en wel om een heel bijzondere reden. Op 31 december stappen zij in het huwelijksbootje, waarna ze de volgende dag letterlijk de sprong in het diepe wagen, samen met hun bruiloftsgasten. Het verloofde stel én de andere winnaars krijgen in de komende weken een erwtensoeptaart overhandigd uit handen van Nieuwjaarsduik-voorzitter Schuttert.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.