Krajicek Playground Oranjeplein in Haagse Schilderswijk heropend

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 22:15

Den Haag – Op 4 oktober heropende Krajicek Playground Oranjeplein. Wethouder Hilbert Bredemeijer was samen met bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk en directeur Wonen Marieke Stam van woningcorporatie Staedion aanwezig.


Het was een gezellig feest voor de buurt op woensdagmiddag 4 oktober. Krajicek Playground Oranjeplein heropende met diverse sportieve activiteiten voor kinderen, zoals een hindernisbaan, rolstoelbasketbal en smoothie fietsen.

 

“Dit is toch de droom van elk kind, dat je zo’n mooie Playground voor de deur hebt. Dit gun ik elk kind”. Hilbert Bredemeijer tijdens heropening Krajicek Playground Oranjeplein

 

The Outdoor Generation
Deze heropening maakt deel uit van een grootschalig renovatietraject, The Outdoor Generation, dat de Krajicek Foundation dankzij de Nationale Postcode Loterij in 2020 kon opstarten. De grootste goede doelenloterij van Nederland stelde een bedrag van €2.500.000 beschikbaar om tien bestaande, maar verouderde Playgrounds een grondige opknapbeurt te geven. Meer ruimte, meer groen, meer sport- en spelmogelijkheden was de wens, met als doel meer kinderen een veilige plek in de buurt te geven om gratis te kunnen bewegen.


Op het Oranjeplein heeft dit zich onder andere vertaald in een 3x3 basketbalveld met een in hoogte verstelbare basket, zodat ook rolstoelgebruikers kunnen basketballen. Het voetbalveld is voorzien van nieuwe doelen en wanden en ook van kunstgras voorzien voor zowel voetbal als mini-tennis. De heropening is gepland in de Week van de Toegankelijkheid, om te benadrukken dat iedereen inclusief kan sporten en spelen. De nieuwe inrichting van de aangrenzende speeltuin is er ook helemaal op gericht dat ook kinderen met een beperking er kunnen spelen.

 

Oranjeplein eerste geadopteerde Playground van Nederland

Er is enorm geïnvesteerd in de ‘hardware’ van deze Playground. Om een Playground echter te laten draaien, en er programmering en activiteiten op te krijgen, hebben we gezocht naar een maatschappelijk partner om dat mogelijk te maken. Staedion, de Haagse woningcorporatie, heeft toegezegd Krajicek Playground Oranjeplein te adopteren. Daarmee zijn zij de eerste partij die één specifieke Krajicek Playground adopteert en daarmee alle activiteiten en programmering mogelijk maakt. Staedion verbindt zich voor minimaal 3 jaar aan Playground Oranjeplein, die als ontmoetingsplek in de wijk de leefbaarheid voor bewoners vergroot. Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van Staedion: “De woningen rond het Oranjeplein zijn grotendeels van Staedion. Met onze bijdrage aan de Playground Oranjeplein te brengen, investeren we in de leefbaarheid van deze wijk en daarmee in het woongenot van onze huurders. Door samen te werken met de Krajicek Foundation, de gemeente Den Haag en de buursportcoaches van Stichting Werken aan Sportstad Den Haag (WSDH) zorgen we voor een veilige, sportieve ontmoetingsplek in de buurt. Ik hoop dan ook dat omwonenden veel plezier van deze prachtige getransformeerde plek zullen hebben!”

 

Grotere Haagse samenwerking
Deze eerste adoptie van een Krajicek Playground maakt deel uit van een grotere samenwerking tussen de drie grootste Haagse woningcorporaties en de Krajicek Foundation. Woningcorporaties Staedion, Haag Wonen en Hof Wonen werken samen met de Krajicek Foundation om verschillende Krajicek Playgrounds in Den Haag te ‘adopteren’. Dat zijn zowel bestaande als nieuwe Playgrounds, waarvan er in elk geval 3 in Zuidwest gerealiseerd zullen worden, als onderdeel van het Nationaal Programma Zuidwest.


Het adopteren houdt in dat de woningcorporaties de activiteiten en programmering op de Krajicek Playgrounds voor minimaal 3 jaar mogelijk maken. Ook de gemeente Den Haag maakt activiteiten op de Playgrounds mogelijk door inzet van buurtsportcoaches.


Zo krijgen omwonenden een sportieve ontmoetingsplek in de Haagse wijk, vergroot dat de leefbaarheid in de buurt en krijgen kinderen en jongeren de kans het beste uit zichzelf te halen.

 

Model Krajicek Foundation
Samen met gemeenten legt de Krajicek Foundation door heel Nederland Playgrounds aan. Dit zijn multifunctionele sportvelden waar kinderen op een sociaal veilige plek, dicht bij huis, onbezorgdmkunnen sporten en spelen. Zij worden hierbij, minimaal twee keer per week, begeleid door professionele sportleiders én door Krajicek Scholarshippers. Dit zijn jongeren uit de wijk die in ruil voor een studiebeurs activiteiten op en rondom hun eigen Playground verzorgen. De Scholarshippersmzijn rolmodellen in de wijk. Zo begeleiden zeer gemotiveerde jongeren uit de wijk zelf de activiteiten en werkt dit voor de hele buurt positief.De Krajicek Scholar shippers werken samen met de Haagse buurtsportcoaches van Stichting Werken aan Sportstad Den Haag (WSDH). Regiomanager Wim de Jong van de Krajicek Foundation: “Op Playground Oranjeplein zullen minimaal twee keer per week activiteiten worden verzorgd door professionele buurtsportcoaches. Belangrijke partner daarin is WSDH. Daarnaast zorgen we vanuit de Krajicek Foundation voor Scholarshippers die de activiteiten begeleiden. Dit zijn jongeren in de omgeving van de Playground die zich in ruil voor een studiebeurs willen inzetten voor de buurt. Zo kunnen we ervoor zorgen dat dit een levendige plek wordt én blijft!"


“Ook op deze nieuwe Playground streven we naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen.
Voor ons is sport het instrument daartoe”, vertelt De Jong.

 

Helft getransformeerde Playgrounds opgeleverd
Inmiddels zijn vijf Playgrounds van The Outdoor Generation al volledig getransformeerd en officieel heropend. Playground Hondius in Den Haag en Playground Reigersbos in Amsterdam heropenden in 2022. Playground Meerzicht in Zoetermeer, Playground De Poppe in Coevorden en Playground Seedorf in Almere stonden in juni 2023 in de spotlights. De overige Playgrounds van The Outdoor.

 

Generation zullen in het najaar van 2023 en begin 2024 worden opgeleverd. Krajicek Foundation in Den Haag.


Momenteel zijn er diverse Scholar shippers vanuit de Krajicek Foundation actief in Den Haag. Zij zorgen er samen met de partners voor dat honderden kinderen dagelijks gratis buiten kunnen sporten en spelen, wat helpt om het beste uit zichzelf te halen. Den Haag heeft op dit moment 15 Krajicek Playgrounds, allemaal gelegen in aandacht wijken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.