Straattaal klinkt deze week uit: Simonsstraat

Gepubliceerd op 24 september 2023 om 22:59

ANJA EN JANNY
Anja is een geboren en getogen Delvenaar en woont in de Simonsstraat, waar zij samen met de in Brabant geboren Janny  het goede doelenhuis JUT & JUL runt. JUT & JUL staat afgeladen vol met donaties als schoenen, kleding, speelgoed, spellen, schilderijen, huishoudelijke artikelen en meubels. Met het geld van de verkoop kunnen Anja en Janny gerichte hulp bieden aan Gambia.

 

Naar Afrika
Spullen hiervoor gaan per container naar Afrika, waar de dames twee keer per jaar naar toe gaan om deze op te halen en op bestemming te krijgen. Anja: “Gambia for you, een bedrijf in Brabant, haalt de spullen op en plaatst ze in een container. Dan gaan deze per boot van Rotterdam naar Gambia. Wij pikken de spullen daar op en zorgen dat ze op de plaats van bestemming aankomen. Ook is er een winkeltje bij de compound, waar de spullen verkocht worden om rijst en vis te kunnen kopen.”

 

Voetbalschoenen en mobieltjes
Zo is er bijvoorbeeld de inzet voor een voetbalvereniging, die geen tenues had, waardoor er geen competitie kon worden gespeeld. “Wij kwamen in contact met FC Twente en hebben daar heel veel tenues mogen ophalen en nu spelen ze in competities. Nu krijgen wij geregeld diverse voetbaltenues aangeleverd, zo kunnen we steeds meer voetbalverenigingen helpen. Overigens willen we graag een oproep doen om voetbalschoenen bij ons te doneren, evenals oude mobieltjes. Deze items zijn moeilijk te krijgen.”

 

Medicamenten
Ook de kleine hospitaaltjes door heel Gambia heen worden geholpen met verbandmaterialen die bij een bedrijf in Almelo worden opgehaald, samen met de paracetamol die gedoneerd wordt door de klanten van JUT & JUL. Kraamklinieken worden ook voorzien van benodigde spullen voor moeder en kind. Ook gedoneerde schoolmaterialen worden naar de scholen gebracht. “Allemaal dankzij de mensen hier”, aldus Anja.

 

Voor de wijk
Maar de toekomst dichter bij huis verliezen de dames ook niet uit het oog. “Met de winkel wilden we ook voor de wijk iets gaan betekenen, want ook hier is heel veel hulp nodig. Bij JUT & JUL hebben ze nergens prijzen op staan. Zo kunnen mensen met een kleine portemonnee ook iets kopen, maar ook steunen we met donaties. Waar het nodig is daar helpen wij waar mogelijk.


Maar Anja en Janny bieden meer dan alleen praktische hulp. “Wij zijn ook vertrouwenspersonen geworden in de buurt. Mensen komen hier hun verhaal vertellen. We werken nauw samen met de wijkverbinder, die hier sowieso een keer per week op woensdagochtend kantoor houdt, zodat mensen binnen kunnen lopen met vragen of problemen.”

 

Donateurs
En dan is er nog de eigen toekomst, het voortbestaan van JUT & JUL. Hoewel er met Woonbron coulante afspraken zijn gemaakt voor wat betreft de huur van het pand, moet het geld toch bij elkaar worden gesprokkeld en dat is niet makkelijk. Anja: “We zijn de Homer pakketdienst begonnen om de huur gedeeltelijk te kunnen opbrengen. We zouden een geldschieter heel goed kunnen gebruiken! Dit geldt ook voor een websitebouwer. We zijn bezig om een ANBI Stichting te worden. Hiervoor moet je eerst een website hebben, maar dat komt nu maar niet van de grond.”

 

Vervoer
Ook vervoer is een item. “We moeten grote spullen als bijvoorbeeld een bank zelf ophalen bij mensen. We zouden gebaat zijn bij vervoer. Daarbij komt dat wij gepland hebben om over twee jaar ten behoeve van Gambia mee te doen met de Amsterdam Dakar Rally. Hiervoor zijn wij naarstig op zoek naar donateurs, die hun steentje kunnen bijdragen aan de aanschaf van een auto, camper of slaapplekken.”

 

Niet verrot
“Er was een tijd dat ik dacht: “De wereld is verrot, mensen gunnen elkaar niks meer”, aldus Anja. “Maar door het bestaan van JUT & JUL zie ik zulke mooie mensen, die ieder op een eigen manier zoveel over hebben voor een ander. We worden op zoveel manieren geholpen door de mensen. Zoals bijvoorbeeld dat meisje dat ons vroeg wat het realiseren van een waterput kost. Dan zou ze haar spaarpot ervoor legen. Of die gulle heer die het eerste jaar onze huur heeft betaald. Vrouwen die dekentjes aan het breien of haken zijn. Iedereen komt op zijn eigen manier wat brengen. Wij zijn heel blij met “onze mensen” en hopen dat we dit nog heel lang samen kunnen blijven doen.”

 

URTHA EVERS EN RIA V/D HELM
Urtha (53), oorspronkelijk afkomstig uit Den Oever, woont alweer zeven jaar in de Simonsstraat , maar komt al sinds 2008 in Delft. “Ik woonde destijds in Den Haag en had een vriendin in Delft wonen. Als ik die dan bezocht dacht ik: “Hier wil ik wel wonen. Het was vanwege de sfeer van Nederlandse historie, overal was geschiedenis hier. En water. Ik was meteen verliefd op Delft, ik wilde er nooit meer weg.” Bij deze laatste uitspraak sluit buurvrouw Ria (77) zich maar al te graag aan. “We hebben het hier hartstikke fijn.”

 

Tot de inventaris
Over de sfeer in de straat, waar veel vrouwen alleen wonen, heeft Urtha sowieso niet te klagen. “Iedereen gunt elkaar het beste. We lopen de deur niet plat bij elkaar -op elkaars verjaardag komen we bijvoorbeeld niet-, maar houden het bij spontane acties. Het kan zomaar gebeuren dat ik op een mooie zomeravond een flesje wijn leeg tik met de buurvrouw.” “Dat doe ik ook hoor”, valt buurvrouw Ria haar bij. Ook zij zegt blij te zijn in en met de straat, wat wel blijkt uit het feit dat ze er al ruim een halve eeuw niet is weg te slaan. “Ik woon alweer 23 jaar in dit deel van de straat, maar bij elkaar woon ik hier al 53 jaar. Je zou kunnen zeggen dat ik tot de inventaris van de Wippolder behoor.”

 

Voor elkaar
De deur niet platlopen bij elkaar, maar wel op elkaar kunnen rekenen, het is een gouden concept. Urtha: “Is er iemand ziek, is het een kwestie van een appje: laat even weten als je iets nodig hebt. Laatst ben ik bijvoorbeeld met een buurvrouw naar de eerste hulp geweest. Zo gaan we hier met elkaar om.”

 

Niet meer om mensen
Dit is bijzonder te noemen, in een tijd waarin iedereen “druk, druk, druk” is. Er wordt in de Simonsstraat nog gegeven om de medemens, en dat die niet overal meer centraal staat heeft Urtha aan den lijve ondervonden in haar werk als activiteitenbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg. “Zoals in vele branches, ging het hier ook niet meer om mensen, maar om de merknaam van het bedrijf. Er werd eindeloos vergaderd, waar het ging om ego’s en de mens werd afgeraffeld. Ik ben in een burn-out beland, en wil nooit meer naar zo’n sfeer terug.”

 

Vrijwilligerswerk
Gelukkig heeft ze nu haar vrijwilligers werk voor goede doelen winkel JUT & JUL, die ze omschrijft als een fijne plek waar ze helemaal haar draai heeft gevonden. “Toen Anja en Janny hun eerste goede doelen braderie organiseerden ben ik gevraagd als vrijwilliger voor de boekenstand. Dit ging naar wederzijdse tevredenheid en toen ze voor een paar maanden naar Afrika gingen heb ik samen met drie andere vrijwilligers de winkel draaiende gehouden. Ik doe nu ook op dinsdag de winkel, die dan normaal gesproken dicht is. Zo hebben Anja en Janny een vrije dag en is de winkel toch gewoon open!” Door haar werk voor JUT & JUL heeft Urtha haar buren goed leren kennen. “Doordat je elkaar daar ontmoet, wordt je toch closer. Voorheen maakte je geen praatje, nu wel.”

 

Bomen fotograferen
Zo ook met Ria, die wel eens spullen komt brengen in de winkel. Zij geniet na vijftig jaar kantoorwerk van haar welverdiende vrije tijd en vertelt fijne buren te hebben en blij te zijn met haar uitzicht op het groen van de speelplaats. “Ik vind de bomen prachtig om naar te kijken, bijvoorbeeld naar de kleuren in de herfst. Ik sta ze ook regelmatig te fotograferen voor het raam. Ook die spelende kinderen zijn leuk om naar te kijken.” Urtha valt haar bij: “Bijvoorbeeld op vrijdag, als de papa’s papa dag hebben.”

 

Altijd iets leuks

Beide buurvrouwen zijn het er in ieder geval over eens, dat het wonen in de Simonsstraat een bepaalde charme heeft. “Eigenlijk is wonen in Delft gewoon leuk”, aldus Urtha. “Welke kant je ook maar op fietst, er is altijd iets leuks te doen.” “Je moet het gewoon gezellig maken voor jezelf”, zet Ria tot slot nog even de puntjes op de i.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.