Neem eens een kijkje in een monument

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 15:02

Vind jij het ook zo leuk om oude kerken, fabrieken of molens te bekijken? Op Open Monumentendag mag je er gratis in.

 

Monument

Een monument is een object dat we belangrijk vinden om te bewaren. Dat kan een gebouw zijn, maar ook een standbeeld of een gedenksteen. Er zijn duizenden monumenten overal in Nederland, dus ook bij jou in de buurt.

 

Gratis

Veel gebouwen die een monument zijn normaal gesloten. Op Open Monumentendag zijn wel 5000 monumenten geopend en mag je er gratis in. Open Monumentendag is altijd in het tweede weekend van september. Dit jaar is het op zaterdag 9 en zondag 10 september.

 

Thema

Het thema is deze keer: Levend Erfgoed. Dat zijn geen gebouwen, maar gebruiken en tradities die mensen elkaar al eeuwenlang doorgeven. In plaats van Levend Erfgoed noemen we dat ook wel Immaterieel erfgoed. Bijvoorbeeld oude ambachten, zoals de pottenbakker en de molenaar. En ook andere tradities, zoals oude muziek, de kermis of verhalen vertellen.

 

Opening

Dit jaar is er voor het eerst een grote landelijke opening op de vrijdagavond. Die is dit jaar op de Grote Markt in Zwolle. Er is veel muziek en er is een Maakmarkt met levend erfgoed. Daar kun je met eigen ogen zien hoe mensen vroeger met de hand producten maakten. Ook kun je een rondje maken langs verschillende monumenten in de stad.

 

Bij jou

Wil je weten wat er bij jou in de buurt is te doen op Open Monumentendag? Ga naar openmonumentendag.nl en typ je woonplaats in. Veel plezier alvast!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.