Allemaal naar Barbie: ‘Jong en oud wil de film zien’

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 11:29

REGIO – Een gekkenhuis, uitverkochte zalen en iedereen in het roze: de film Barbie is een enorme hit. De film die vorige week in première ging ontpopt zich als een echte zomerknaller. Barbie was afgelopen weekend de best bezochte film, volgens distributeur Warner Bros. Inmiddels zijn er bijna 300.000 mensen geweest. Ook in het Groene Hart is Barbie mega populair.

 

Zaterdagavond in de Vue Cinema in Alphen: in roze geklede bezoekers druppelen binnen. Zoals Stefania Canepa uit Zwammerdam, de geboren Italiaanse is van top tot teen in roze gehuld. Waarom is ze op de film afgekomen? “Ik ben gek op Barbie”, zegt Canepa. “Ik heb vroeger heel lang met Barbies gespeeld, tot ik een jaar of dertien was en vriendinnen met heel andere dingen bezig waren, haha. Toen ik hoorde over de Barbiefilm dacht ik meteen: die wil ik zien.” Buurmeisje Jiska is er ook, met vriendin Daniëlle. 

 

Ook vier vriendinnen vallen op, in alle gradaties van roze gekleed: Tianne, Lisanne, Searske en Vanessa hebben een meidenavond en beginnen met de Barbiefilm. “Wij hebben in Alphen met elkaar in een appartement gewoond, bij het station”, vertelt Lisanne (24). “Nu wonen we niet meer samen, maar we zien elkaar nog wel.” De meiden gaan nog gauw popcorn en drankjes kopen, alvorens neer te ploffen in de bioscoopzaal. “De Barbiefilm loopt ontzettend goed, het was vanaf het begin een gekkenhuis”, vertelt supervisor Thomas van Vue. “Natuurlijk waren we voorbereid, maar zoveel belangstelling hadden we niet aan zien komen.” Hele gezinnen bezoeken Barbie, allemaal in het roze, vertelt de bioscoopmedewerker. “Hoewel het verhaal meer op volwassenen is gericht, komen er ook kinderen op af. Die willen Barbie ook zien.” Ook bij Cinema Gouda zien ze wel kinderen. “Het is geen kinderfilm, maar al dat roze spreekt kids ook aan.” De woordvoerder geeft aan dat Barbie ‘heel goed loopt’. “Op de premièreavond hielden we hier Barbie Night, een groot succes met drie uitverkochte zalen. En ook sindsdien blijft het heel goed doorlopen. En ja, veel bezoekers komen in het roze.” Dat beeld is er ook bij Cinema Castellum in Alphen. Hoofd kaartverkoop Mirella spreekt van ‘een van de populairste films ooit bij ons’. “Jong en oud wil de film zien. We horen veel positieve reacties.” Castellum hield vorige week een Pink Party, als voorpremière. “Alles was roze versierd. Onze Barbie selfie booth wordt nog steeds intensief gebruikt.” Niet alleen vrouwen en meisjes komen op Barbie af, merken alle bioscopen. Ook zaterdag in Alphen zitten er de nodige mannen in de zaal. Intussen ontvouwt zich het verhaal: over Barbie en vriend Ken in haar perfecte roze wereld. Tot ze opeens vreemde gedachtes krijgt, in crisis raakt, en afreist naar de Echte Wereld, samen met Ken. De vier Alphense vriendinnen vinden na afloop de film ‘heel anders dan ze hadden gedacht’. “Veel meer inhoud. En we wisten wel dat het een beetje feministisch zou zijn, maar hoe het uiteindelijk afloopt vinden we wel goed, want mannen en vrouwen moeten wel samen verder.” Ook enkele jonge mannen in de zaal zijn positief over de film. “Een heel leuke film, mét een boodschap.”

 

Jessica Chang Sing Pang, de Spekkoekkoningin, was bij de landelijke Barbiepremière, in Tuschinski Amsterdam. De Alphense kwam met BN’er Marijke Helwegen, een goede vriendin. Inmiddels is er ook een roze Barbie & Ken spekkoek verschenen, meldt Chang Sing Pang: “Met framboos, witte chocola, champagne en vanille. Ik kon het niet laten.” Wie geïnspireerd is geraakt door de outfits in de film kan terecht bij modeketen Zara: die lanceerde rond de première een heuse Barbie & Ken-collectie met honderd items. Niet aan te slepen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.