Het is oktober en dat betekent oliebollen! Ook in Delft geniet je deze herfst en winter van de lekkernij. In de kraam bij de Oude Jan staat John Huijbregts (54) klaar om bollen, appelbeignets en nieuwe creaties voor je te bakken.
Ken je de kraam onder de naam C. Denies? Dat kan kloppen. Dit is de naam achter het familiebedrijf van een aantal kramen in Delft en Den Haag. Zeven jaar geleden vernoemde John de kraam bij de Oude Jan naar zichzelf. “Sommige mensen geloven nog steeds niet dat de bollen sinds de nieuwe naam gewoon hetzelfde zijn.”
86 jaar oliebollen
Het familiebedrijf bestaat inmiddels 86 jaar. Niet alleen bij de Oude Jan, maar ook bij de Makro in Delft, in Voorburg en op vele kermissen geniet je van de oliebollen van de familie. “Voorlopig bak ik lekker door en mijn kinderen helpen hard mee. Over een paar jaar neemt mijn zoon het roer over.”
In de zomer geen oliebollen
Van oktober tot en met februari staat John zeven dagen per week te bakken in zijn oliebollenkraam. Wat hij in de andere maanden doet? “Ik heb een eigen bedrijf in parketvloeren. In de zomer leg ik houten vloeren, parket en laminaat en in de winter bak ik bollen. Zo ben ik het hele jaar lekker bezig.”
Dubai-bollen
Als je trek hebt in een oliebolletje met krenten en rozijnen, kom je hier natuurlijk aan je trekken. Maar kunnen we dit jaar ook bijzondere bollen verwachten? “Jazeker, over een paar weken ligt de dubai-bol bij ons in de vitrine. De dubai-repen zijn echt een hype, dus daar spelen we op in. Zelf eet ik eerlijk gezegd liever een gewone bol, maar ik ben benieuwd wat mensen van deze variant gaan vinden.”
Verder liggen er berlinerbollen, amandelbollen, nutellabollen en bollen met rum klaar om van te smullen. Of ga je liever voor een appelbeignet?
Verdwenen kraam
Ho, even. Voor je nu meteen naar de kraam rent voor een bolletje, moet er nog een mysterie opgelost worden. De gebakkraam opende op vrijdag 4 oktober, maar de oplettende Delftenaar had hem al eerder gespot. En zag hem ook weer verdwijnen. Hoe zit dat precies?
John legt uit: “De kramen van de antiekmarkt stonden dit jaar net anders, waardoor we elkaar in de weg zaten. Dat wisten we van tevoren niet, dus we moesten zo snel mogelijk weer vertrekken. Dat kostte best wat tijd, want we moesten wachten tot de laatste antiekmarkt en weer opnieuw vergunningen aanvragen. Gelukkig staan we er nu en kunnen we lekker gaan bakken!”
Reactie plaatsen
Reacties